Ενιαίο Μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου που ρυθμίζει τα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι εδώ και μήνες έχει θεσπιστεί η αποζημίωση για τη νυχτερινή απασχόληση και η μη φορολόγηση των επιδομάτων των ιπταμένων και υποβρυχίων αποστολών, ενώ δίδεται ειδικό επίδομα που θα λάβουν όσοι υπηρετούν σε πλοία αποστολής.

Έγιναν επίσης οργανωτικές μεταβολές που έφεραν μισθολογικές διορθώσεις, είπε ο πρωθυπουργός.

«Πρόκειται για μέτρα άνω των 240 εκατομμυρίων και απέχουμε ακόμα από εκεί που θέλουμε να είμαστε, σημείωσε. Αλλά πρόσθεσε ότι γίνονται αυτά που μπορούμε και αντέχει η χώρα. Αυτό το αναγνωρίζουν πρώτοι αυτοί που φορούν το εθνόσημο. Θα υπάρξει ειδικό μισθολόγιο αναπροσαρμοσμένο για τις ένοπλες δυνάμεις από 01/01/2024», είπε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε ακόμη, το νομοσχέδιο που συζητείται και θα ψηφιστεί από τη Βουλή, έρχεται να απαντήσει σε δέσμη αιτημάτων και εκκρεμοτήτων: Στην σταδιοδρομία, τις αποδοχές και την περίθαλψη των στρατιωτικών.

Μεταξύ άλλων: συστήνονται επίσης λογαριασμοί πρόνοιας στον στρατό ξηράς και έτσι καλύπτονται υγειονομικές δαπάνες των ίδιων και των οικογενειών τους και δαπάνες και φάρμακα θα συνταγογραφούνται από τον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης όσον αφορά στο Μετοχικό ταμείο Στρατού οι μερισματούχοι θα μπορούν να πάρουν έκτακτο μέρισμα. Καταργούνται οι μειώσεις του 2012 για τους δικαιούχους του Ταμείου και το ΝΙΜΤΣ θα δέχονται για νοσηλεία και υπαξιωματικούς και της ΕΛΑΣ. Αποζημίωση επίσης θα δίνεται και στο προσωπικό εξουδετέρωσης μηχανισμών και επίσης από τις συντάξεις των αποστράτων και του πολιτικού προσωπικού καταργείται η παλιά παρακράτηση. Εξορθολογίζεται επίσης η επαγγελματική διαδρομή των ενστόλων. Οι μακράς θητείας θα αποστρατεύονται με το βαθμό του λοχαγού.

Αλλαγές επίσης γίνονται στην Εθνοφυλακή που εκσυγχρονίζει την εκπαίδευση των μελών της και στις τάξεις της θα μπαίνουν οι γυναίκες.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι όλα τα παραπάνω μπορεί να ακούγονται κάπως τεχνικά αλλά φανερώνουν αυτό που έχει επισημανθεί ότι υπήρχαν χρόνιες αγκυλώσεις που ταλαιπωρούσαν το στράτευμα.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε ακόμη την οδύνη του για τα θύματα από τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις στην Τουρκία, τονίζοντας πως μετά την επικοινωνία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα μας είναι στην διάθεση των τουρκικών αρχών για να συνδράμει όπου χρειαστεί.

«Είναι βέβαιο ότι εκτός από το C130 θα χρειαστεί κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για να ανταπεξέλθει η Τουρκία και η Συρία σε αυτή την καταστροφή. Μια τέτοια καταστροφή δείχνει πόσο σημαντικό είναι να επενδύουμε στις δομές της Πολιτικής Προστασίας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα δυο στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας που χάθηκαν κατά την συντριβή του F-4 και τόνισε ότι όλοι οι Έλληνες ενώθηκαν σε ένα περήφανο πένθος.

Αυτό το κλίμα σύμπνοιας, είπε ο πρωθυπουργός, θα έπρεπε να κυριαρχεί και σε άλλα ζητήματα.

Πηγή: onalert.gr