Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός συμμάχου στο NATO είναι απαράδεκτη και δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα, και δείχνει την Τουρκία ως μια χώρα που δεν είναι πλέον μέρος της Δυτικής συμμαχίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg και στη δημοσιογράφο Caroline Hyde.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην εσωτερική κατάσταση είπε ότι θα έχουμε εκλογές είτε την άνοιξη είτε στις αρχές του καλοκαιριού του 2023, ενώ αναφερόμενος στα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος στον ΟΗΕ, σημείωσε ότι θα απαντήσει αύριο στην ομιλία του, προσθέτοντας ότι «το να κατηγορείς την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο ζήτημα της μετανάστευσης είναι απλώς εξωφρενικό. Είναι εξωφρενικό γιατί είναι η Τουρκία που, πολύ ανοιχτά και πολύ δημόσια, εργαλειοποιεί τους μετανάστες τα τελευταία δύο χρόνια, προσπαθώντας να τους ενθαρρύνει, να τους στείλει στα ελληνικά σύνορα, προσπαθώντας να τους ωθήσει στην Ευρώπη».

Επισήμανε ότι η Ελλάδα διασώζει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονταν σε κίνδυνο στη θάλασσα και υπερασπίζεται τα σύνορά της σεβόμενη τα θεμελιώδη δικαιώματα και θα έπρεπε να συνεργάζεται με την Τουρκία για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα «αντί να βλέπουμε μια Τουρκία να «μας κουνάει και το δάχτυλο».

Απαράδεκτη η αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας

Ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι «δεν χρειαζόμαστε άλλη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο όταν διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία» εκτιμώντας ότι η στάση του Τούρκου προέδρου οφείλεται σε κάποιο βαθμό, λόγω της εσωτερικής πολιτικής, «αλλά αυτό είναι δικό του πρόβλημα και όχι δικό μου» στέλνοντας παράλληλα κι ένα μήνυμα αποφασιστικότητας αλλά και διάθεσης διαλόγου στην Άγκυρα:

«Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός συμμάχου στο NATO είναι προφανώς απαράδεκτη. Δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα, και ουσιαστικά δείχνει την Τουρκία ως μια χώρα που δεν είναι πλέον μέρος αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε, Δυτική συμμαχία. Ο Πρόεδρος Ερντογάν αρνείται, αυτό το διάστημα, να συναντηθεί μαζί μου. Έχω πει ανοιχτά ότι είμαι πάντα ανοιχτός για συζήτηση και πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας να μειωθεί σημαντικά η ένταση της ρητορικής. Δεν βοηθά κανέναν, νομίζω, ούτε τον εαυτό του, αν συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο» είπε.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Πηγή: thracenews.gr