Στην παρέμβασή του για το Μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής της MED9, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να αναπτύξει σχέσεις με τις τρίτες χώρες με συντεταγμένο τρόπο και προληπτικά, «και όχι όταν υπάρχει κρίση», όπως είπε.

Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην πολιτική ενεργητικής αποτροπής που ακολουθεί η Ελλάδα τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορά της, αφιερώνοντας μεγάλη προσπάθεια και πόρους, πολιτική που, όπως υπογράμμισε, έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά και έχει περιορίσει τις ροές, στέλνοντας το μήνυμα στους διακινητές ότι είναι δύσκολο να φτάσει κανείς στην Ελλάδα.

Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ακολουθεί αυτή την πολιτική, επιδιώκει, ωστόσο, τη συνεργασία με την Τουρκία για τον περιορισμό των ροών.

Όπως έχει ανακοινώσει ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ.Δημήτρης Καιρίδης, Ελλάδα και Τουρκία είναι κοντά στην υπογραφή μιας νέας συμφωνίας για το μεταναστευτικό. Ωστόσο, αυτή η συμωνία δεν θα είναι ελληνοτουρκική, αλλά μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, ως συνέχεια της συμφωνίας που είχε υπογραφεί το 2016. Σημείο «κλειδί» σε αυτή τη νέα συμφωνία θα είναι η μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ του ελληνικού Λιμενικού Σώματος και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο για την μείωση των ροών μέσω της θάλασσας.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Intime News

Πηγή: onalert.gr