Αντιμέτωπη με συνέπειες είναι πλέον η Τουρκία, καθώς επέλεξε ν’ ακολουθήσει το δρόμο των μονομερών ενεργειών και ν’ απορρίψει την προσφορά της Ευρώπης ν’ ακολουθήσει μια θετική ατζέντα, τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εν όψει της αυριανής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η γειτονική χώρα είχε πολλές ευκαιρίες να σταματήσει τις προκλήσεις και να αποσύρει το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά επέλεξε να το κάνει προσχηματικά, δέκα μέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αναφέρθηκε, επίσης, στις προκλήσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αποκορύφωμα τα Βαρώσια και την ξεκάθαρη πλέον ρητορική της Τουρκίας για λύση δύο κρατών.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να τηρήσει τις αποφάσεις του και να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου. Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα επιδιώκει πάντα τον διάλογο και την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία. Όμως, «δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα αλλάξει τη συμπεριφορά της αν δεν της ασκηθεί πίεση», είπε.

Αναφερόμενος στην ανάγκη να «παγώσουν» οι πωλήσεις ευρωπαϊκών όπλων προς την Τουρκία, υπογράμμισε ότι δεν γίνεται τα κράτη μέλη να εξάγουν επιθετικά όπλα στην Τουρκία – όπλα που στρέφονται εναντίον άλλων κρατών-μελών.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό και την εκ νέου εργαλειοποίησή του από την Τουρκία, με αφορμή τις αποκαλύψεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου τόσο για το πρόσφατο ναυάγιο στη Λέσβο όσο και για τον τρόπο με τον οποίο Σομαλοί μετανάστες προωθούνται προς τα ελληνικά νησιά.

Στην τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ συμμετείχε και ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ και βουλευτής Σερρών, Τάσος Χατζηβασιλείου.

Πηγή: Newsit / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: thracenews.gr