Το δικό του «μήνυμα» απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν αλλά δεν επιτρέπει και σε κανέναν να την απειλεί».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνομίλησε με το Σλοβένο ομόλογό του για μια σειρά ζητημάτων όπως η επερχόμενη ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής που θα διεξαχθεί στη Σλοβενία τον Οκτώβριο ενώ τόνισαν τις διμερείς σχέσεις τόσο εντός πλαισίου Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και εντός NATO.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι η διμερής οικονομική συνεργασία με τη Σλοβενία αναπτύσσεται δυναμικά. Θα κινηθεί σε ευνοϊκότερο περιβάλλον με την ευρωπαϊκή διεύρυνση στα δυτικά Βαλκάνια, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά πως:

«Είμαι σίγουρος ότι η προεδρία της Σλοβενίας θα προσδώσει σε αυτή τη δυναμική νέα ταχύτητα. Χαίρομαι που επιβεβαιώνεται η διενέργεια έκτακτης Συνόδου Κορυφής στη Σλοβενία τον Οκτώβριο. Η Ελλάδα δεν απειλεί κανένα αλλά δεν επιτρέπει και σε κανένα να την απειλεί. Απορρίπτει τις προκλήσειες γιατί έχει αυτοπεποίθηση στις συζητήσεις».

Στη συνέχεια ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο διεθνές δίκαιο, τους κανόνες καλής γειτονίας, και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, λέγοντας ότι: «Οι χώρες μας μοιράζονται κοινές αξίες στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Το θαλάσσιο μέτωπο της Σλοβνενίας μπορεί να είνα μικρό αλλά ο ρόλος του μεγάλος. Στηρίζουμε την ένταξη της Σλοβενίας στη MED7».

Για το κυπριακό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «υπήρξε κοινή απογοήτευση για τις μη εξελίξεις της πενταμερούς συνάντησης της Γενεύης. Οι πρωταγωνιστές του αδιεξόδου γνωστοί. Γνωστή και η διέξοδος στο πλαίσιο του ΟΗΕ» και σε ό,τι αφορά το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστεσης και ασύλου, υπογράμμισε πως: «η Ελλάδα ως χώρα υποδοχής δεν μπορεί να αντιμετωπίζει μόνη της το βάρος ενός προβλήματος που αφορά όλη την ήπειρο. Η ΕΕ οφείλει την τήρηση της σαφούς δέσμευσης της Τουρκίας να αποτρέπει κύματα μεταναστών. Συζητήσαμε τέλος και την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες InTime News

Πηγή: onalert.gr