Τις σκέψεις του για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και τις πιθανές ενέργειες του Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο λόγω της εσωτερικής κρίσης που αντιμετωπίζει, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχωρεί αυτή τη στιγμή στο δελτίο ειδήσεων του STAR.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε τόσο για την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Λιβύη όσο και για την ελληνική διπλωματική προσπάθεια που έχει επιφέρει αποτελέσματα ως προς την ευρωπαϊκή διάσταση που έχουν λάβει τα ελληνοτουρκικά ζητήματα.

Ο κ.Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι: «Η ελληνική κυβέρνηση επέτυχε να καταστήσει μία ελληνοτουρκική διαφορά αντικείμενο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μιλά για σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση με την Τουρκία, δηλαδή η Τουρκία μπορεί να αξιοποιήσει τη θετική ατζέντα των ευρωτουρκικών σχέσεων όσο δεν παράγει ένταση κατά της Ελλάδος και της Κύπρου στη Μεσόγειο».

Εξωτερίκευση της εσωτερικής κρίσης στην Τουρκία ;

Στη συνέχεια εκτίμησε πως η Τουρκία δεν θα μπει στον πειρασμό να εξαγάγει στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο την εσωτερική κρίση, που αντιμετωπίζει και τόνισε πως αναμένει από τη γειτονική χώρα να συμμορφωθεί πλήρως με την κοινή δήλωση της ΕΕ και να δέχεται επιστροφές από τα ελληνικά νησιά.

Σε ό,τι αφορά στο πρόσφατο ταξίδι του στη Λιβύη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «κατέστησα απολύτως σαφές πως το τουρκολιβυικό μνημόνιο είναι παράνομο, δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα και θίγει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Όπως τόνισε, δε, υπενθύμισε στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας ότι την ίδια θέση έχει υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εκτίμησε, πως είναι ιδιαίτερα θετικό πως η ηγεσία της γειτονικής χώρας επέδειξε τη διάθεση να εκκινήσει απευθείας διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών.

Πηγή και φωτογραφία από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: thracenews.gr