Συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας της Ιταλίας Γκουίντο Κροσέτο είχε σήμερα, Τρίτη 21 Μαρτίου 2023, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης του πρωθυπουργού με τον Ιταλό υπουργό Άμυνας βρέθηκαν οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Ιταλία σε τομείς όπως το μεταναστευτικό και η ασφάλεια, καθώς και τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας έναντι αυτών των προκλήσεων, αλλά και στον τομέα της Άμυνας.

Στη συνάντηση ήταν παρών και ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ.Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η Ιταλία αποτελεί μία από τις δύο «φιναλίστ» για την προμήθεια κορβετών στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Η Fincantieri έχει «ρίξει» στο τραπέζι τις κορβέτες FX-30 «Doha», ενώ η «αντίπαλη» πρόταση έρχεται από την γαλλική Naval Group με τις κορβέτες Gowind.

Ο ΥΕΘΑ κ.Παναγιωτόπουλος έχει δηλώσει ότι και οι δύο προτάσεις καλύπτουν τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού και η τελική απόφαση θα βασιστεί σε λεπτομέρειες, ενώ βασικό ρόλο παίζει η συμμετοχή των ελληνικών ναυπηγείων στη ναυπήγηση των πλοίων.

Συνομιλία Μητσοτάκη – Μελόνι 

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ της 23ης και 24ης Μαρτίου, επικοινώνησε σήμερα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιταλικής Προεδρίας της κυβέρνησης, στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν η προτεραιότητα μιας πλήρους στήριξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Ουκρανία, σε ακτίνα 360 μοιρών, μια ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Κορυφής ΕΕ του περασμένου Φεβρουαρίου, με στόχο μια ευρωπαϊκή, επιτέλους, διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, ευρωπαϊκές λύσεις για την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών της Ηπείρου, με την χρήση των κατάλληλων εργαλείων της ΕΕ».

Μητσοτάκης

Παράλληλα, το ανακοινωθέν της ιταλικής κυβέρνησης προσθέτει ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ιταλίδα ομόλογός του αποφάσισαν τη περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη στενών διμερών σχέσεων», ενώ με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ιταλίδα πρωθυπουργός συμμερίσθηκε «την άμεση ανάγκη να αναπτυχθεί δράση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, όπως υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν, στην επιστολή που απηύθυνε, χθες, στους ευρωπαίους ηγέτες. Επιστολή που συνάδει με τις προτεραιότητες που έθεσε η Ιταλία, πάνω στο ίδιο θέμα». Η συνομιλία Μελόνι-Μητσοτάκη ήταν πρώτη είδηση στα δελτία ειδήσεων της RAI.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Intime News

Πηγή: onalert.gr