Νέο μήνυμα προς τις φαρμακευτικές εταιρείες να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα για την παράδοση των εμβολίων έστειλε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Χαίρομαι διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισάκουσε τις παροτρύνσεις πολλών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και διαπραγματεύεται πια πιο σκληρά, πιο αποφασιστικά, πιο αυστηρά με τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής εμβολίων. Οι εταιρείες αυτές πρέπει να καταλάβουν ότι στον βαθμό που έχει χρησιμοποιηθεί ευρωπαϊκό χρήμα για την έρευνα παραγωγής αυτών των εμβολίων πρέπει να τιμήσουν τα συμβόλαια τα οποία έχουν υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει ν’ ασκεί την απαραίτητη επιρροή ή και πίεση στις μεγάλες εταιρείες για να είναι συνεπείς με το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων στο οποίο είχαν δεσμευτεί.

Την ίδια στιγμή, σε ό,τι αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η αντίδραση της κυβέρνησης σε ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης «θα είναι πάντα δυναμική» και τόνισε ότι «μένουμε σε διαρκή επιφυλακή, ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται. Δεν είναι δηλαδή πολιτική “βλέποντας και κάνοντας”, είναι ακριβώς το αντίθετο: βλέπουμε, ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε», συμπλήρωσε.

Ειδικότερα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων, καθώς εξήγησε σε ό,τι αφορά την πολιτική της κυβέρνησης πως «ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα».

Επανερχόμενος στο ζήτημα του εμβολιασμού, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η Ελλάδα αξιοποιεί στο έπακρο τις δόσεις εμβολίων που λαμβάνει, δίχως σπατάλες, και προχωράει την εκστρατεία εμβολιασμού με βάση τη στρατηγική που έχει καταστρώσει, καθώς έως σήμερα έχουν γίνει περισσότεροι από 221.000 εμβολιασμοί: «Ολοκληρώνεται η πρώτη δόση στους υγειονομικούς, στα κέντρα ηλικιωμένων, στους άνω των 85 ετών, αρχίζει ο κύκλος της δεύτερης δόσης, τώρα εμβολιάζονται οι συμπολίτες μας στην ηλικιακή κατηγορία από 80 έως 84 ετών, εμβολιάζονται όμως και οριζόντια οι κάτοικοι των μικρών νησιών», ξεκινώντας χθες από το Καστελλόριζο. Και συμπλήρωσε: «Όσα εμβόλια έρχονται στην πατρίδα μας τόσα θα γίνονται».

Για την οικονομία, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στη χθεσινή έκδοση 10ετούς ομολόγου, για την οποία είπε ότι είναι μια «εξαιρετικά επιτυχημένη έξοδος της χώρας μας στις διεθνείς αγορές που απέφερε ακόμα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ με το χαμηλότερο επιτόκιο που είχε ποτέ οποιοδήποτε κρατικό ομόλογο. Ελάχιστα πάνω από το 0,8%. Είναι απόδειξη της διεθνούς εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα αλλά και την πολιτική της», ενώ πρόσθεσε ότι τα χρήματα θα διατεθούν με γνώμονα τις ανάγκες των πολιτών και πάντα με δικαιοσύνη, σημειώνοντας ότι η στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί.

Τόνισε, τέλος, δύο προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ που γίνονται πράξη, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία: τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για τους αυτοαπασχολούμενους, τον ιδιωτικό τομέα και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Πηγή: Newsit.gr

Πηγή: onalert.gr