Άλλη μια Σύνοδος Κορυφής έφτασε στο τέλος της με τα αποτελέσματα να μην είναι θεαματικά όσον αφορά στις παρεμβάσεις για την ενεργειακή κρίση, αλλά με την ελπίδα να πεθαίνει πάντα τελευταία. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στους Έλληνες δημοσιογράφους. Εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα, έστειλε μήνυμα στη Τουρκία και τόνισε ότι το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας αν δεν πάει καλά και επιστρέψει στους ηγέτες τότε αυτό θα είναι μεγάλο πρόβλημα.

«Εκφράζω την ικανοποίησή μου γιατί καταφέραμε να πετύχουμε συμφωνία για την απαραίτητη ευρωπαϊκή απάντηση στο θέμα της ενέργειας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τις δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Ήμουν από τους πρώτους που εδώ και 7 μήνες είχα μιλήσει για την ανάγκη της επιβολής πλαφόν. Γνωρίζετε ότι έως και χθες υπήρχαν αντιδράσεις από συγκεκριμένες χώρες, αλλά η επιχειρηματολογία μας έπεισε και τους πλέον καχύποπτους ώστε να ενεργοποιηθεί ένα σύνολο παρεμβάσεων για τη συγκράτηση των τιμών» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως τώρα η ευθύνη περνά στους υπουργούς ενέργειας για να εξειδικεύσουν τις αποφάσεις.

«Έχουμε δυνατότητα να επιβάλουμε κυρώσεις σε πρόσωπα εάν αντιληφθούμε πως δεν ευθυγραμμίζονται με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετική ερώτηση και συμπλήρωσε πως «αυτή η ανταλλαγή απόψεων στην Πράγα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη. Η θέση μας δεν έχει αλλάξει, κρατάμε ανοιχτή την πόρτα στο διάλογο και ερμητικά κλειστή στις προκλήσεις».

«Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι υπήρξε επικοινωνία μεταξύ Παναγιωτόπουλου και Ακάρ – συνέχισε ο πρωθυπουργός – δεν είναι η Ελλάδα που οδηγεί τα πράγματα σε όξυνση, δεν είναι η Ελλάδα που δεν τηρεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, η Τουρκία οφείλει να επιστρέψει στον δρόμο του διαλόγου, οι σχέσεις των δύο λαών δεν είναι εχθρικές, προ ημερών είχαμε την έναρξη της ακτοπλοϊκής γραμμής Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, ας παραμείνουμε στην θετική ατζέντα ανάμεσα στις δύο χώρες».

Κλείνοντας την απάντησή του και σε συμπληρωματική ερώτηση για τους εξοπλισμούς, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε πως «δεν σχολιάζω εξοπλιστικά προγράμματα της γειτονικής χώρας, έχω την ίδια απαίτηση από την Τουρκία, όλες οι κινήσεις μελετώνται πάντα και αξιολογούνται από τους αρμόδιους».

Για την συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς είπε ότι χαίρεται που θα τον υποδεχθεί στην Αθήνα για μια συνάντηση εφ’ όλης της ύλης και να συζητήσουν τις κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις. Η Γερμανία μεταπείστηκε στην χθεσινή συζήτηση και θα συζητήσουμε ενέργεια, διμερείς σχέσεις, εμπορικές συναλλαγές, επενδύσεις στην Γερμανία και είναι μια ευκαιρία να τονίσουμε την μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα. Η δύσκολη σχέση μας με την Γερμανία ανήκει στο παρελθόν, πρόσθεσε.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την στάση της Γερμανίας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα όσα γράφονται για συμφωνίες στα εξοπλιστικά λέγοντας ότι όσοι τα γράφουν ξέρουν κάτι παραπάνω από τον ίδιο.

Με πληροφορίες από: Newsit / Φωτογραφία Intime News

Πηγή: onalert.gr