Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησε σε δηλώσεις για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Αρχικά, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση για εμπάργκο στο πετρέλαιο από τη Ρωσία. «Θεωρώ επιτυχία ότι η ΕΕ κατάφερε και συμφώνησε το 6ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Το 90% του ρωσικού πετρελαίου που κατευθυνόταν στην Ευρώπη θα σταματήσει να τροφοδοτείται από την Ρωσία στην ΕΕ και θα αποστερήσουμε πόρους από την Ρωσία για να μην χρηματοδοτεί την βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία».

«Η Ελλάδα μετατρέπεται σε περιφερειακό κόμβο φυσικού αερίου όχι μόνο στην Βαλκανική αλλά και στην Δυτική Ευρώπη, Σημαντικά έργα όπως στην Αλεξανδρούπολη έχουν και ευρωπαϊκή διάσταση. Η χώρα μας θα διεκδικήσει ό,τι της αναλογεί».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει την ΕΕ και τα μέτρα ενάντια στην ενεργειακή κρίση θα τεθούν σε ισχύ από τον επόμενο κιόλας μήνα.

Οι απάντηση του πρωθυπουργού στην τουρκική προκλητικότητα

Όσον αφορά στην επιστιτιστική ασφάλεια, είπε: «20 εκατ. τόνοι σιτηρών είναι εγκλωβισμένοι στην Ουκρανία και δεν μπορούν να φύγουν από τη Μαύρη Θάλασσα. Πρέπει να βρεθεί λύση που θα περιλαμβάνει και τη Ρωσία. Να μην πληρώσουν τη «νύφη» απομακρυσμένες, φτωχές χώρες».

Για την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Ενημέρωσα για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και είπα ότι τέτοιες προκλήσεις και λεονταρισμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί από την Ελλάδα και την ΕΕ και ζήτησα αν επιμείνει η Τουρκία να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο και να είναι στα συμπεράσματα η καταδίκη αυτής της παντελώς αρχείαστης τουρκικής προκλητικότητας».

«Είναι το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή μας μια νέα εστία έντασης και γι’ αυτό η χώρα μας απαντά στις προκλήσεις των γειτόνων με την ψυχραιμία της ισχύος και την αυτοπεποίθηση του δικαίου», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για τη συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς, ο πρωθυπουργός τόνισε πως του είπε ότι πολιτική ίσον αποστάσεων, δεν νοείται.

Με πληροφορίες από: Newsit / Φωτογραφία αρχείου Intime News

Πηγή: onalert.gr