Στις 2 το μεσημέρι ξεκινάει, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο 4ος γύρος των συνομιλιών για τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που έχουν στόχο τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, με την Αθήνα ωστόσο να διατηρεί χαμηλές προσδοκίες εξαιτίας της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας.

Η διαδικασία των ΜΟΕ αποτελεί ένα από τα επίπεδα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, η πορεία τους ωστόσο εξαρτάται από την πορεία των πολιτικών διαβουλεύσεων και των διερευνητικών επαφών Αθήνας και Άγκυρας.

Οι συνομιλίες για τα ΜΟΕ πραγματοποιούνται μεταξύ επιτελών του υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ και των Τούρκων ομολόγων τους, ενώ συμμετέχει και εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Κατά τον 4ο γύρο των συνομιλιών που επανεκκινήθηκαν το 2109 και σε συνέχεια του προηγούμενου γύρου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 2020 θα συζητηθούν:

  • Η διατήρηση ανοικτή γραμμή μεταξύ των Αρχηγείων Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα και το Εσκί Σεχίρ για αποφυγή σοβαρής εμπλοκής στον αέρα
  • Η τήρηση μορατόριουμ στις στρατιωτικές δραστηριότητες κατά τις εθνικές επετείους και τις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές
  • Η επίλυση, σε επίπεδο διοικητών, ζητημάτων που μπορεί να προκύψουν στις παραμεθόριες περιοχές

Η Αθήνα πάντως έχει χαμηλές προσδοκίες για την πορεία των ΜΟΕ. Όχι μόνο γιατί η Άγκυρα διατηρεί την προκλητικής της συμπεριφορά αλλά και γιατί η τουρκική πλευρά, σε όλα τα επίπεδα των επαφών της με την Αθήνα, συνήθως θέτει διαρκώς ζητήματα που ουσιαστικά συνιστούν μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας.

Πηγή: thracenews.gr