Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό άρχισε να παρακολουθεί το πλοίο της ναυτικής διοίκησης και ναυαρχίδα του 6ου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, USS Mounth Whitney, στη Μαύρη Θάλασσα, μετέδωσαν σήμερα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, εν μέσω έντασης για τις δραστηριότητες του NATO κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

«Οι δυνάμεις και τα μέσα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας άρχισαν να παρακολουθούν τις ενέργειες του πλοίου διοίκησης Mount Whitney του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, το οποίο εισήλθε στη ζώνη της Μαύρης Θάλασσας στις 4 Νοεμβρίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Εκτός των άλλων, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί τις ενέργειες του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Porter που φέρει κατευθυνόμενους πυραύλους και εισήλθε στην Μαύρη Θάλασσα στις 30 Οκτωβρίου για να συμμετάσχει σε κοινές ασκήσεις με χώρες της Βορειοταλαντικής Συμμαχίας.

Η παρουσία του U.S Navy στη Μαύρη Θάλασσα και η «αντίδραση»

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι το USS Mount Whitney έφτασε στην Κωνσταντινούπολη και ότι σύντομα θα ενώσει τις δυνάμεις του με άλλα πλοία στη Μαύρη Θάλασσα. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να παρατηρήσουν το Mount Whitney «με κιάλια ή στο στόχαστρο των αμυντικών συστημάτων (τους)».

Την Τρίτη, ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας ανακοίνωσε ότι τα πλοία του είχαν προβάρει την καταστροφή εχθρικών στόχων και τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας είχαν τεθεί σε επιφυλακή στις βάσεις του στο Νοβοροσίσκ και στην Κριμαία, τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας την οποία η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014.

Η Ρωσία, η οποία διέκοψε τους δεσμούς της με το NATO τον περασμένο μήνα, διαμαρτύρεται συχνά για τη δραστηριότητα της συμμαχίας κοντά στα σύνορά της ή σε αυτό που θεωρεί μετασοβιετική σφαίρα επιρροής της.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες αρχείου Reuters

Πηγή: onalert.gr