Στην πρώτη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα της Διεθνούς Πλατφόρμας για την Κριμαία συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος.

Η σταθερότητα της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Ελλάδα, διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών και σκιαγράφησε ότι ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας έχει προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στο στρατηγικό τοπίο της λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας.

Αναφερθείς στη ρωσική εισβολή, τόνισε πως «από την πρώτη ημέρα, σταθήκαμε πλήρως αλληλέγγυοι στο πλευρό της Ουκρανίας, παρέχοντας κάθε αναγκαία βοήθεια και υποστήριξη» και τονίζοντας ότι οι αναθεωρητικές φιλοδοξίες δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες.

Σημείωσε πως έναν χρόνο και πλέον ο λαός της Ουκρανίας συνεχίζει τον αγώνα του για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και καυτηρίασε ότι ο απρόκλητος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας παραβιάζει τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

Εν συνεχεία, ο κ.Δένδιας ανέδειξε τη «στρατηγική σημασία» της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας για το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε πως «διασφαλίσαμε ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης διευκολύνει σημαντικά τη διαμετακόμιση εξοπλισμού για την άμυνα της Ουκρανίας».

Επίσης, σημείωσε πως οι αναδυόμενες προκλήσεις, που σχετίζονται, επίσης, με την τεχνολογική πρόοδο, υπογραμμίζουν την ανάγκη ενίσχυσης της ανθεκτικότητάς μας, καθώς και της περαιτέρω αλληλεπίδρασης με τους εταίρους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όπως η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Γεωργία, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Μάλιστα, υπογράμμισε την ανάγκη συνδρομής στην οικοδόμηση των στρατιωτικών και αμυντικών τους δυνατοτήτων και ενίσχυσης της συνολικής τους ετοιμότητας και ανθεκτικότητας.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη τη Ρουμανία και την Ουκρανία για αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία, την πρώτη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα της Διεθνούς Πλατφόρμας για την Κριμαία.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: onalert.gr