«Ανεξάρτητα από όλα τα άλλα θέματα που αφορούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ελληνική κοινωνία θέλει και θα συνεχίσει να βοηθά τους Τούρκους συνανθρώπους μας, στη δύσκολη ώρα τους και στο δικό μας πλαίσιο και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην Huffington Post, αναφερόμενος στη στάση της Ελλάδας μετά τους σεισμούς στην Τουρκία.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η χειρονομία της μετάβασής μου και, μετά από εμένα, της μετάβασης και του υπουργού Άμυνας δεν είχε κανένα γεωπολιτικό κριτήριο. Δεν ζητάμε κανένα γεωπολιτικό αντάλλαγμα. Είναι καθοριστικό καθήκον και θα συνεχίσουμε να το επιτελούμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως επισήμανε, «υπήρξε ανταπόκριση της τουρκικής πλευράς και στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και υπήρξε και θερμότητα απέναντι στη δική μας χειρονομία».

«Νομίζω ότι εδώ άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας», σημείωσε και προσέθεσε: «Αυτό το παράθυρο ευκαιρίας είναι δική μας δουλειά να το κάνουμε πόρτα και να περάσουμε από αυτή την πόρτα».

«Αλλά, θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν πρέπει να είμαστε αφελείς, το βασικό είναι η τουρκική πλευρά να κατανοήσει ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα, οι καλές σχέσεις με την Ελλάδα περνούν μέσα από την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν «κοντά σε θερμό επεισόδιο»

Ο κ. Δένδιας ανέφερε πως Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν «κοντά σε θερμό επεισόδιο ή σε πράγματα, τα οποία μετά θα ήταν εκτός ελέγχου».

Για παράδειγμα, αναφέρθηκε στη στιγμή που «η πλώρη της ελληνικής φρεγάτας βρέθηκε μέσα στο ελικοδρόμιο της τουρκικής φρεγάτας, αν δεν είχαν γίνει οι κατάλληλοι χειρισμοί, τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί πάρα πολύ άσχημα, ιδίως στη θάλασσα».

«Όταν όλη μέρα πετάνε αεροπλάνα για να αναχαιτίσουν άλλα αεροπλάνα, σκάφη προσπαθούν να εμποδίσουν ή παρακολουθούν άλλα σκάφη, από εκεί και πέρα υπάρχει και το τυχαίο στη ζωή. Άρα πρέπει λοιπόν να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης, ακριβώς για να μην δίνουμε μεγάλες πιθανότητες στο τυχαίο», επισήμανε.

«Όταν επί 3,5 χρόνια η ένταση συνεχώς αυξάνεται, το τυχαίο είναι μέσα στο πλαίσιο του νόμου των πιθανοτήτων πια. Πρέπει, λοιπόν -γιατί πρέπει να υπάρχει ένα δίδαγμα από όλα αυτά-, η ένταση πρέπει να αποκλιμακώνεται. Δεν πρέπει να παραμένει σε υψηλό επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και, βέβαια, όπως υπογράμμισε «υπήρχε ευθύνη για αυτή την ένταση. Και η ευθύνη δεν αφορούσε στην ελληνική πλευρά. Δεν ήμασταν εμείς».

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών, επισήμανε ότι «στο υπουργείο Εξωτερικών δεν είχαμε ψευδαισθήσεις. Θεωρούσαμε ότι το φαβορί των εκλογών είναι ο Πρόεδρος Ερντογάν». «Και το έχουμε πει σε όλους τους δυτικούς φίλους και συμμάχους μας, όταν δε, διαβάζαμε τις τουρκικές δημοσκοπήσεις τις βλέπαμε με μια μεγάλη επιφύλαξη γιατί ξέρουμε ότι η βαθιά Ανατολή δεν είναι εύκολα προσβάσιμη και ανιχνεύσιμη», ανέφερε.

Τι είπε για τη σύλληψη Μπελέρη στην Αλβανία

Ερωτηθείς για τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη, ο κ. Δένδιας επισήμανε πως η Ελλάδα θέλησε την επαναπροσέγγιση με την Αλβανία. «Θέλουμε, επιδιώκουμε και ελπίζουμε στην επίλυση της διαφοράς μας στη θάλασσα με παραπομπή στη Χάγη. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που αυτό το πράγμα προχωρά», ανέφερε, αλλά προσέθεσε:

«Όμως, η σύλληψη ενός υποψήφιου δήμαρχου, αφήσετε αν θέλετε μισό λεπτό το ότι είναι και της ελληνικής μειονότητας. Ενός υποψήφιου δημάρχου, δύο μέρες πριν από τις εκλογές. Ο οποίος, μάλιστα, τελικά κέρδισε τις εκλογές. Με κατηγορίες απόπειρας ή εξαγοράς ψήφων; Σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου αυτά θα δημιουργούσαν ερωτηματικά».

«Εάν δημιουργεί ερωτηματικά με ουδέτερο το εθνοτικό κριτήριο, φανταστείτε πόσα ερωτηματικά δημιουργεί αν υπάρχει και αυτό. Εμείς λέμε, λοιπόν, κάτι πολύ ξεκάθαρο. Εάν δεν είναι αδιάσειστα τα στοιχεία αυτό συνιστά μέγα σκάνδαλο και αυτό το είπε και ο πρωθυπουργός Ράμα. Είναι σκάνδαλο. Δεν μπορεί να συλλαμβάνεται κάποιος παραμονές εκλογών με αυτήν την κατηγορία που έχει να κάνει με την εκλογική διαδικασία».

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών κ.Δένδιας, «είμαστε υποχρεωμένοι να δεχόμαστε ότι κάθε κράτος διέπεται από τις αρχές του κράτους δικαίου. Ιδίως τα κράτη τα οποία εμείς βοηθάμε να γίνουν υποψήφια μέλη και ελπίζουμε στο να γίνουν μέλη του κοινού μας ευρωπαϊκού οικοδομήματος». «Ξεκινάμε λοιπόν από την υπόθεση εργασίας, ότι μιλάμε με ένα κράτος δικαίου. Σε αυτό το κράτος δικαίου, λοιπόν, είπα πριν, ότι η σύλληψη χωρίς αδιάσειστα στοιχεία υποψηφίου δύο μέρες πριν από τις εκλογές, είναι σκάνδαλο. Θα δούμε τι στοιχεία υπάρχουν και θα δούμε και κατά πόσον υπάρχει κράτος δικαίου ή πρέπει να μπουν τεράστια ερωτηματικά σε αυτό».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: thracenews.gr