Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 που προμηθεύτηκε η Τουρκία ίσως είναι η απάντηση στο ερώτημα γιατί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, επισκέφτηκε πρόσφατα και διαδοχικά την Κύπρο και την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής» ενδείξεις ότι η Τουρκία ενεργοποίησε τα ραντάρ των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 προκειμένου να εντοπίσει ελληνικά F-16 κατά την επιστροφή τους από την άσκηση «Ευνομία» στα ανοιχτά της Κύπρου στις 27 Αυγούστου 2020 φαίνεται ότι αποτέλεσαν τον κώδωνα του κινδύνου που αφύπνισε την Ουάσιγκτον για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως σημειώνει η «Κ» το συγκεκριμένο επεισόδιο ακολούθησε λίγες ημέρες μετά (12 Σεπτεμβρίου) η επίσκεψη Πομπέο στην Κυπριακή Δημοκρατία και λίγο αργότερα (27-29 Σεπτεμβρίου) στην Ελλάδα.

Στην επιχείρηση της 27ης Αυγούστου -όπως υπενθυμίζει η «Κ»- η τουρκική αεράμυνα δεν είχε αντιληφθεί την ανάπτυξη των F-16 από τη βάση της Σούδας προς την Κύπρο και κατά την επιστροφή είχε επιχειρηθεί ο εντοπισμός τους, με τη βοήθεια αεροσκάφους έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου που είχε ως σκοπό τον εντοπισμό των ελληνικών μαχητικών.

Διαβάστε ακόμη: Το χρονικό των εναέριων προκλήσεων, η νέα NAVTEX και ο Στόλτενμπεργκ (pics)

Η συνέχεια έγινε και τότε γνωστή καθώς τα F-16 με τη βοήθεια ακόμη τεσσάρων μαχητικών από τη βάση της Σούδας ενεπλάκησαν με τουρκικά μαχητικά στην περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά της Κρήτης.

Είναι απολύτως σαφές -όπως γράφει ο δημοσιογράφος Βασίλης Νέδος στην «Καθημερινή»- πως το παιχνίδι της Άγκυρας με τους S-400 ενοχλεί την Ουάσιγκτον. «Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες μερίδας του αντιπολιτευόμενου Τύπου, από την Άγκυρα σχεδιάζεται γενική δοκιμή των συστημάτων S-400 στο πεδίο βολής της Σινώπης στη Μαύρη Θάλασσα».

Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής

Πηγή: onalert.gr