Από τις ιταλικές κορβέτες Doha στις αμερικανικές φρεγάτες τύπου Constellation, ΟΝΕΧ και Fincantieri αναπτύσσουν δυναμικά τις παραγωγικές δυνατότητες των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Με σχετικό δελτίο Τύπου, ο όμιλος ONEX Shipyards & TechnologieS ανακοίνωσε την επέκταση της συνεργασίας του με τον Ιταλικό ναυπηγικό κολοσσό Fincantieri S.p.A..

Η νέα συνεργασία περιλαμβάνει μια νέα γραμμή παραγωγής πλοίων παγκόσμιας κλάσης υπό την σκέπη της αμυντική ναυπηγικής εταιρία του Ομίλου, την ONEX Elefsis Naval & Maritime, που προβλέπει από την κατασκευή κορβετών μέχρι και των πιο προηγμένων πλοίων επιφάνειας, και δη φρεγατών, προσφέροντας στο Πολεμικό Ναυτικό σύγχρονες, διαλειτουργικές λύσεις υψηλή τεχνολογίας ώστε να αναβαθμίσει σημαντικά τις επιχειρησιακές του δυνατότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η νέα συνεργασία, βασίζεται στη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Fincantieri S.p.A. και του Ομίλου ONEX, η οποία έχει επίσημα εγκαθιδρυθεί με τη Συμφωνία που υπεγράφη στην Αθήνα στις 16 Δεκεμβρίου 2022, και θα παρέχει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και οφέλη στην Ελληνική Ναυπηγική και Αμυντική Βιομηχανία, καθώς και στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ):

  • προσφορά λύσης – πακέτου (κορβέτες, φρεγάτες κ.λπ.) για το Πολεμικό Ναυτικό εξασφαλίζοντας υψηλή επιχειρησιακή δυνατότητα και επικράτηση στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργία πάνω από 2.400 νέων θέσεων εργασίας
  • δημιουργία γραμμής παραγωγής για το ΠΝ και άλλους στόλους
  • δημιουργία κέντρου αριστείας για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου

Υπό το πρίσμα όλων των παραπάνω, η FCx30 – μια υπερσύγχρονη, δοκιμασμένη στη θάλασσα κορβέτα με κορυφαίες επιδόσεις σε όλα τα περιβάλλοντα πολέμου, θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό και αποφασιστικό βήμα προς τον εκσυγχρονισμό του ΠΝ. Παράλληλα, θα καταστεί ορόσημο για την Ελληνική οικονομία, καθώς οδηγεί στην αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Ελληνικής Ναυπηγικής Βιομηχανίας και στη δημιουργία ενός στρατηγικού ναυτικού κόμβου στην Ελευσίνα για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πάντα σε πλήρη συμμόρφωση με τους στόχους και τις προτεραιότητες που θέτουν τόσο η Ελληνική Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική όσο και η Ελληνική Εθνική Βιομηχανική Στρατηγική.

Ωστόσο, η ουσιαστική μακροχρόνια υποστήριξη του Πολεμικού Ναυτικού δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, χρειάζεται μια μακροχρόνια συνεργασία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ελληνικές επιχειρησιακές δυνατότητες θα βαίνουν συνεχώς βελτιούμενες, διατηρώντας τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα.

Ως εκ τούτου, οι ONEX και Fincantieri επεκτείνουν τη συνεργασία τους, πολύ πέρα από το πρόγραμμα της ελληνικής Κορβέτας, και σε άλλα προγράμματα που αντιπροσωπεύουν τη νέα εποχή στη ναυπήγηση πλοίων και την ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογιών αιχμής στην Ελλάδα.

Η Fincantieri S.p.A., όντας ένας παγκόσμιος ηγέτης στη ναυπηγική βιομηχανία, συμμετέχει ενεργά στο έργο European Patrol Corvette (EPC) – το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ελληνική κυβέρνηση και αποτελεί μέρος των έργων PESCO (Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία), ενώ ο Ιταλικός κολοσσός έχει επίσης αναλάβει την κατασκευή των νέων φρεγατών πολλαπλών αποστολών με κατευθυνόμενους πυραύλους κλάσης Constellation για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, οι οποίες βασίζονται στο δοκιμασμένο σχέδιο της ιταλικής φρεγάτας FREMM.

Τέτοια προηγμένα σχέδια πλοίων ενσωματώνουν τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες και τεχνικές σε όλα τα επίπεδα (υλικά, τεχνικές κατασκευής, υδροδυναμική κ.λπ.) και μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τις επιδόσεις, την βιωσιμότητα, τις ικανότητες stealth, την αποδοτικότητα καυσίμου και τη συνολική επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα αυτής της κλάσης πλοίων επιφανείας.

Παράλληλα, τους δίνουν τη δυνατότητα να μοιράζονται σημαντικές ομοιότητες σε μελλοντικές αναβαθμίσεις των συστημάτων (όπως τα CMS, όπλα και άλλα συστήματα), γεγονός που αυξάνει τη διαλειτουργικότητά τους και μειώνει το συνολικό κόστος συντήρησής τους. Με βάση την υφιστάμενη συμφωνία μεταξύ των δύο Ομίλων, η Fincantieri S.p.A. αξιολόγησε θετικά τις δυνατότητες των Ναυπηγείων ONEX Elefsis για αυτά τα νέα κατασκευαστικά προγράμματα και MRO (Maintenance, Repair and Overhaul), καθώς και για την δημιουργία ενός κέντρου αριστείας.

Η γνώση και οι δεξιότητες που απαιτούνται για την κατασκευή και παράδοση πολεμικών πλοίων στην Ελλάδα και στα Ναυπηγεία της ΟΝΕΧ, μπορούν να επεκταθούν ακόμη περαιτέρω στο μέλλον μέσω της συνεργασίας με την Fincantieri S.p.A. περιλαμβάνοντας πλοία με διάφορα εκτοπίσματα και δυνατότητες (κανονιοφόρους, περιπολικά, πλοία υλικοτεχνικής υποστήριξης, κ.λπ.).

Με τον τρόπο αυτό, θα βελτιωθεί η δυνατότητα υποστήριξης και η διαθεσιμότητα πόρων δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας, και ένα βελτιωμένο Follow on Support (FOS), έχοντας ως βάση την Ελλάδα και το ισχυρό βιομηχανικό οικοσύστημα που έχει ήδη δημιουργηθεί από τους ομίλους ONEX και Fincantieri S.p.A..

Ως εκ τούτου, η πολυεπίπεδη συνεργασία μεταξύ ONEX και Fincantieri S.p.A. αποτελεί σημείο αναφοράς για τις Ελληνικές αρχές, οι οποίες μπορούν να βασιστούν σε αυτή τη σύμπραξη για τη δημιουργία ενός στρατηγικού οδικού χάρτη για τον εκσυγχρονισμό του στόλου, του Πολεμικού Ναυτικού, με την εγγύηση ότι η τεχνογνωσία για την απαιτούμενες αναβαθμίσεις θα αναπτυχθεί και θα παραμείνει στην Ελλάδα.

Πηγή: onalert.gr