Ομάδα ένδεκα χωρών του NATO, ανάμεσά τους η Βρετανία, η Πολωνία και η Ολλανδία, υποσχέθηκαν σήμερα να συνεχίσουν να παρέχουν ένα «άνευ προηγουμένου σύνολο δωρεών» συμπεριλαμβανομένων κύριων αρμάτων μάχης για να βοηθήσουν την Ουκρανία στη σύγκρουσή της με τη Ρωσία.

«Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε συλλογικά την παράδοση ενός άνευ προηγουμένου συνόλου δωρεών, συμπεριλαμβανομένων κύριων αρμάτων μάχης, βαρέος πυροβολικού, αντιαεροπορικής άμυνας, πυρομαχικών και οχημάτων μάχης πεζικού στην άμυνα της Ουκρανίας», αναφέρεται σε κοινή δήλωση.

Η ανακοίνωση, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της βρετανικής κυβέρνησης, έγινε από τους υπουργούς Άμυνας της Βρετανίας, της Εσθονίας, της Πολωνίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας και από εκπροσώπους της Δανίας, της Τσεχίας, της Ολλανδίας και της Σλοβακίας μετά μια συνάντηση στην Εσθονία και ενόψει της κρίσιμης συνάντησης για τα όπλα που προορίζονται για το Κίεβο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Γερμανία την Παρασκευή.

Η στρατιωτική βοήθεια θα συμπεριλάβει δεκάδες συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Stinger, αντιαεροπορικά πυροβόλα S-60, πολυβόλα, ελικόπτερα Mi-8 και εκπαίδευση και άλλο εξοπλισμό και υπηρεσίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Πολωνία: «Θα στείλουμε τα Leopard χωρίς την έγκριση της Γερμανίας»

Η Πολωνία και η Φινλανδία έχει δηλώσει ήδη ότι θα στείλουν Leopard, εάν η Γερμανία άρει το βέτο της. Σε ένδειξη αυξανόμενης ανησυχίας, η Πολωνία υπαινίχθηκε ότι θα μπορούσε να το κάνει, ακόμη κι αν η Γερμανία προσπαθήσει να το εμποδίσει.

Οι ΗΠΑ και η Γερμανία προσπάθησαν σήμερα να επιλύσουν ένα αδιέξοδο σε σχέση με τα Leopard, τα οποία η γερμανική κυβέρνηση αντιστέκεται μέχρι στιγμής να προμηθεύσει στην Ουκρανία, αλλά επί του παρόντος δεν έχει ανακοινωθεί κανένα συμπέρασμα.

Η Εσθονία, μέλος του NATO, συγκεκριμένα δήλωσε σήμερα ότι θέλει να αυξήσει τη στρατιωτική της βοήθεια στην Ουκρανία που είναι σε πόλεμο με τη Ρωσία αυξάνοντάς την σε περισσότερο από το ένα τοις εκατό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της.

Η εσθονική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα παράσχει στην Ουκρανία το «μεγαλύτερο πρόγραμμα στρατιωτικής της βοήθειας έως τώρα, η οποία περιλαμβάνει αντιαρματικά όπλα καθώς και πυρομαχικά, συνολικής αξίας 113 εκατομμυρίων ευρώ».

«Η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία θα ανέλθει στα 370 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή λίγο πάνω από το 1% του ΑΕΠ της Εσθονίας» προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Όλοι θέλουμε να σταματήσει ο πόλεμος, αλλά η Ρωσία δήλωσε ξεκάθαρα ότι σκοπεύει να συνεχίσει τον επιθετικό της πόλεμο», δήλωσε η πρωθυπουργός Κάγια Κάλας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου.

Η Εσθονία φιλοξένησε σήμερα τις πολυεθνικές διαπραγματεύσεις στη στρατιωτική της βάση στην Τάπα μαζί με άλλους διεθνείς δωρητές, όπως η Βρετανία η οποία έγινε η πρώτη δυτική χώρα που παρείχε βαρέα άρματα μάχης.

Μετά τη συνάντηση αυτή, θα διεξαχθεί την Παρασκευή μια ευρύτερη συνεδρίαση με τη συμμετοχή σχεδόν 50 χωρών μέλη και μη του NATO, η οποία συγκλήθηκε από τις ΗΠΑ στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Ράμσταϊν στη Γερμανία, για να συζητήσουν για τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Πηγή: onalert.gr