Αρχίζει αύριο, Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020, στις 16:00 ώρα Ελλάδος, η 66η Ετήσια Σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του NATO, η οποία θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Βουλής των Ελλήνων, η Σύνοδος που αρχικά είχε προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, με ομόφωνη απόφαση του προεδρείου της Κ.Σ. του ΝΑΤΟ και σε συνεργασία με την ελληνική αντιπροσωπεία, αποφασίστηκε να διεξαχθεί διαδικτυακά λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, έχοντας πρωτίστως ως γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ποια η ατζέντα της Συνόδου

Έτσι, βουλευτές από τα κράτη μέλη και τους εταίρους της Συμμαχίας θα συναντηθούν διαδικτυακά, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που απασχολούν την Κοινοβουλευτική Συνέλευση, όπως:

– το όραμα για το μέλλον του NATO 2030 και η δέσμευση των κρατών μελών στις αξίες που διέπουν τη Συμμαχία,

– οι προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τις περιοχές του Κόλπου, οι σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία και η ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα,

– ο ρόλος της Κίνας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και ο αντίκτυπος της ανόδου της στις οικονομίες των κρατών μελών,

– ο χώρος του διαστήματος, οι νέες τεχνολογίες, τα υπερηχητικά όπλα, η ενεργειακή ασφάλεια και η αμυντική καινοτομία,

– η κυβερνο-τρομοκρατία, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και η παραπληροφόρηση,

– οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ασφάλεια και την οικονομία των χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο, η σημασία της στρατιωτικής βοήθειας στην αντιμετώπιση της κρίσης και η απάντηση της Συμμαχίας στην εξάπλωση του κορονοϊού,

– ο τρόπος ενίσχυσης των εταιρικών σχέσεων του NATO, ιδίως με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα εθνικά κοινοβούλια,

– η πλήρης εφαρμογή της ατζέντας για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια.

Η «ελληνική συμμετοχή» στη Σύνοδο

Από ελληνικής πλευράς, στις εργασίες της Συνόδου συμμετέχει η Βουλή των Ελλήνων με 14μελή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι η κυρία Μαριέττα Γιαννάκου, τακτικά μέλη οι βουλευτές Δαβάκης Αθανάσιος (αν. επικεφαλής), Σαλμάς Μάριος, Βολουδάκης Μανούσος, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Τζάκρη Θεοδώρα, Λοβέρδος Ανδρέας και αναπληρωματικά μέλη οι βουλευτές Δημοσχάκης Αναστάσιος, Μανωλάκος Νικόλαος, Κάτσης Μάριος, Σπίρτζης Χρήστος, Παφίλης Αθανάσιος, Μυλωνάκης Αντώνιος και Μπακαδήμα Φωτεινή.

Η έναρξη της Συνόδου, στις 18/11 και ώρα Ελλάδος 16:00, θα γίνει από τον πρόεδρο της Κ.Σ. ΝΑΤΟ, Attila Mesterhazy. Θα ακολουθήσει σύντομη ομιλία της επικεφαλής της αντιπροσωπείας κυρίας Μαριέττας Γιαννάκου, η οποία θα προλογίσει τον πρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης, Κυριάκο Μητσοτάκη, επίσημο ομιλητή της Συνόδου. Εν συνεχεία, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης θα απαντήσει στις ερωτήσεις που θα τεθούν από τους συμμετέχοντες.

Στις εργασίες των πέντε Επιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, επίσημοι προσκεκλημένοι είναι:

– ο υπουργός Εξωτερικών, Νικόλαος Δένδιας, ομιλητής στην κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Πολιτικής Πτυχής της Ασφάλειας, στις 19/11,

– ο καθηγητής Σταμάτιος Κριμιζής, ακαδημαϊκός, ομιλητής στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Ασφάλειας και της Επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας, στις 20/11,

– ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ομιλητής στη συνεδρίαση της Επιτροπής ‘Αμυνας και Ασφάλειας στις 21/11.

Η 66η Ετήσια Σύνοδος θα κλείσει με την Ολομέλεια στις 23 Νοεμβρίου στην οποία θα μιλήσει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ενώ θα γίνει η εκλογή των αξιωματούχων της Συνέλευσης (προεδρείου και επιτροπών) και θα επικυρωθούν τα ψηφίσματα των επιτροπών και ο προϋπολογισμός της Κ.Σ. του ΝΑΤΟ για το έτος 2021, μετά από συζήτηση και ψηφοφορία των συμμετεχόντων κοινοβουλευτικών των κρατών μελών της Συνέλευσης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Πηγή: onalert.gr