«Εποικοδομητική» χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ την τετραμερή συνάντηση για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, με την αντιπροσωπεία της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

«Τον Απρίλιο καλωσορίσαμε τη Φινλανδία στην οικογένεια του NATO. Αυτό ήταν σημείο καμπής για την κοινή μας ασφάλεια. Τώρα ήρθε η ώρα για τη Σουηδία να ενταχθεί στη Συμμαχία», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ. Ο ίδιος τόνισε ότι η Σουηδία έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, έχει άρει το εμπάργκο εξοπλισμών προς την Τουρκία και έχει αλλάξει το Σύνταγμά της για να ενισχύσει το νόμο κατά της τρομοκρατίας.

«Στη συνάντηση όλοι συμφωνήσαμε ότι σημειώθηκε καλή πρόοδος, ότι η πλήρης ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι προς το συμφέρον όλων των Συμμάχων και η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Εργαζόμαστε για να πετύχουμε μια θετική απόφαση στη σύνοδο κορυφής», είπε ο Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι υπάρχει ακόμα «δουλειά» που πρέπει να γίνει. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι «η Τουρκική Εθνοσυνέλευση δεν προλαβαίνει να επικυρώσει μέχρι τη Δευτέρα» το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στο NATO, αλλά «μπορούμε να έχουμε πολιτικές αποφάσεις και για να διασφαλίσουμε ότι θα γίνει αυτό και θα εργαστούμε σκληρά μέχρι τη Δευτέρα».

Παραμένουν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας

Αν και ο Γενικός Γραμματέας του NATO δήλωσε πως η ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία είναι κοντά, η Στοκχόλμη δεν κατάφερε σήμερα να πείσει την Άγκυρα να άρει το βέτο της και το ζήτημα αναμένεται πλέον να συζητηθεί σε ανώτατο επίπεδο σε μια συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου και του Σουηδού πρωθυπουργού κατά τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας την επόμενη εβδομάδα.

Ο Στόλτενμπεργκ γνωστοποίησε πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον θα συναντηθούν τη Δευτέρα στο Βίλνιους, παραμονή της συνόδου κορυφής του NATO εκεί, με στόχο να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν τόνισε ότι η Σουηδία πρέπει να δείξει ότι οι τροποποιήσεις της νομοθεσίας της εφαρμόζονται.

«Η Σουηδία έκανε κάποια βήματα σχετικά με νομοθετικές αλλαγές, αφαίρεσε τους περιορισμούς της αμυντικής βιομηχανίας κατά της Τουρκίας… Οι νομικές αλλαγές θα πρέπει να γίνουν πράξη τώρα», είπε ο Φιντάν σε δημοσιογράφους.

Όσον αφορά την άρση των τουρκικών εμποδίων για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας ενδεχομένως να ασκηθούν πιέσεις και από την αμερικανική πλευρά καθώς ο Τζο Μπάιντεν και ο Ερντογάν ενδέχεται να έχουν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, σύμφωνα με πηγές.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Anadolu

Πηγή: onalert.gr