Την άποψη που εξέφρασαν ΗΠΑ, Ρωσία αλλά και η ίδια η Πολωνία εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Γενς Στολτενμπεργκ, στις δηλώσεις του μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Συμμαχίας. Η έκρηξη πυραύλου στην Πολωνία, το βράδυ της Τρίτης (15.11.2022), δεν ήταν επίθεση της Ρωσίας στο NATO αλλά προκλήθηκε από ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο. Κάτι για το οποίο, όμως, ευθύνεται η Μόσχα.

Όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν αλλά και ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, έτσι και ο επικεφαλής του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι ο πύραυλος που έπεσε σε πολωνικό έδαφος, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, προήλθε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα και γι’ αυτό επί της ουσίας ευθύνεται η Ρωσία, η οποία και ξεκίνησε τον «αδικαιολόγητο» πόλεμο.

«Σύμφωνα με την προκαταρκτική μας ανάλυση, το περιστατικό προκλήθηκε πιθανότατα από πύραυλο του ουκρανικού αντιαεροπορικού συστήματος ο οποίος εβλήθη για την υπεράσπιση του ουκρανικού εδάφους απέναντι στους ρωσικού πυραύλους cruise», είπε ο επικεφαλής του NATO.

Πάντως, ο Γενς Στολτενμπεργκ φρόντισε εξαρχής και πει (και επανέλαβε πολλές φορές) ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το συμβάν ήταν αποτέλεσμα σκόπιμης επίθεσης της Ρωσίας σε έδαφος του NATO.  «Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ήταν αποτέλεσμα σκόπιμης επίθεσης. Δεν έχουμε ενδείξεις ότι η Ρωσία προετοιμάζει επίθεση κατά του NATO», τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Πολωνός πρόεδρος: Ο πύραυλος ήταν S-300

Ο πύραυλος που έπεσε σε χωριό της Πολωνίας στα σύνορα με την Ουκρανία ήταν πιθανόν ένας S-300, δήλωσε σήμερα (16.11.2022) ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Βαρσοβία.

«Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε εμείς και οι σύμμαχοί μας, επρόκειτο για έναν πύραυλο S-300 κατασκευασμένο στην Σοβιετική Ένωση, έναν παλιό πύραυλο, και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι εβλήθη από την ρωσική πλευρά», είπε. Δεν υπάρχουν στοιχεία για εσκεμμένη επίθεση κατά της Πολωνίας, είπε ο Αντρέι Ντούντα. «Είναι πολύ πιθανόν ότι εβλήθη από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από: Newsit / Φωτογραφία Reuters

Πηγή: onalert.gr