Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ σε νέες δηλώσεις του μίλησε για ακόμα μια φορά τη σημασία που έχει ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης που έχει τεθεί σε εφαρμογή για να μειωθούν οι εντάσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, τονίζοντας όμως την ανησυχία αρκετών κρατών – μελών της Συμμαχίας για τη στάση της Άγκυρας.

Ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κρίσιμη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα θέσει στο επίκεντρο την επιβολή ή μη κυρώσεων στην Τουρκία, ο Γενικός Γραμματέας του NATO, επισημαίνει τη σημασία που έχει η Άγκυρα για τη Συμμαχία, χωρίς ωστόσο να κρύψει τη δυσαρέσκεια Συμμάχων για τις ενέργειές της το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης του POLITICO ότι «πολλά κράτη μέλη του  ΝΑΤΟ ανησυχούν για τις πράξεις της Τουρκίας, αλλά η χώρα συνεχίζει και αποτελεί σημαντικό εταίρο της συμμαχία».

Συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε: «η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Ξέρω ότι υπάρχουν ανησυχίες για διαφορετικά θέματα από κάποιες χώρες και εγώ έχω εκφράσει τις ανησυχίες μου για τους S400, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία. Και τις εξέφρασα και στην Άγκυρα, όταν την επισκέφθηκα».

«Όμως η Τουρκία είναι σημαντική. Συνορεύει με τη Συρία και έχει συμβάλει στην αντιμετώπιση του ISIS, των τζιχαντιστών. Επίσης, φιλοξενεί 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων παγκοσμίως», διευκρίνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ των ανησυχιών, αλλά και του να παραμείνουμε μαζί. Αυτό προσπαθώ να κάνω, να δώσω μια θετική προσέγγιση, όπως έκανα στην Ανατολική Μεσόγειο με τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που κατάφερε να ακυρώσει ναυτικές ασκήσεις και να περιορίσει τον κίνδυνο περιστατικών και ατυχημάτων. Η διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ δε λύνει το πρόβλημα, αλλά βοηθά στο άνοιγμα του δρόμου για τις πολιτικές διαπραγματεύσεις», κατέληξε o Γενικός Γραμματέας.

Πηγή: ΚΥΠΕ – Offsite / Φωτογραφία Reuters

Πηγή: onalert.gr