Δεν είναι κρυφό ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα συνιστούν «παίκτες» οι οποίοι προβάλλουν προκλήσεις και απειλές για τις χώρες – μέλη του NATO, κάτι που λέχει φανεί σε πολλές περιπτώσεις, από τις κυβερνοεπιθέσεις σε υπηρεσίες των ΗΠΑ, στη συμπεριφορά της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα αλλά και τις πρόσφατες εντάσεις στα σύνορα της Ουκρανίας, με τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ηγέτες των κρατών – μελών της Συμμαχίας συζητούν στη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται, αφενός για την στάση και την συμπεριφορά της Ρωσίας, όπως είναι συχνό αλλά αυτή τη φορά στην «ατζέντα» θα μπει επίσημα και ονομαστικά η Κίνα, μια εξέλιξη που σηματοδοτεί μια διαφορετική και πιο «συμπεριληπτική αντίληψη» για τις απειλές στο διεθνές σύστημα.

Ειδικότερα, το NATO θα χαρακτηρίσει επίσημα τη συμπεριφορά της Κίνας «συστημική πρόκληση» στην τελική ανακοίνωση της συνόδου σήμερα, σύμφωνα με αντίγραφο εγγράφου που είδε το Reuters — σε μια πρώτη τέτοια κίνηση για τη συμμαχία που ιστορικά επικεντρώνεται στη Ρωσία.

«Οι δεδηλωμένες φιλοδοξίες της Κίνας και η δυναμική της συμπεριφορά παρουσιάζουν συστημικές προκλήσεις για τη βασιζόμενη σε κανόνες διεθνή τάξη και για τομείς που σχετίζονται με την ασφάλεια της συμμαχίας», θα πουν οι ηγέτες του NATO στις ανακοινώσεις τους που θα δημοσιευθούν μετά το πέρας της συνόδου σήμερα στις Βρυξέλλες. Τέτοιου είδους ανακοινώσεις ορίζουν την πορεία της στρατηγικής του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η συμμαχία θα επικρίνει την Κίνα για την ταχεία ανάπτυξη του πυρηνικού οπλοστασίου της, την αδιαφάνειά της σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό των δυνάμεών της και τη στρατιωτική συνεργασία της με τη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Πηγή: onalert.gr