Ο υπουργοί Εξωτερικών του NATO συνεχίζουν τη σύνοδό τους για δεύτερη ημέρα, με τη συμμετοχή της Φινλανδίας, που μόλις έγινε το 31ο μέλος της συμμαχίας, αφού το Ελσίνκι εγκατέλειψε δεκαετίες ουδετερότητας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Σουηδία, που υπέβαλε αίτημα ταυτόχρονα και είναι υποψήφια προς ένταξη, αλλά δεν έχει εξασφαλίσει ακόμα έγκριση της Τουρκίας, συμμετέχει ως προσκεκλημένη.

Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ συμμετέχουν επίσης απεσταλμένοι της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

υπουργοί εξωτερικών ΝΑΤΟ

Μετά την επίσκεψη του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα, οι σύμμαχοι θα εξετάσουν «τη μεγεθυνόμενη ευθυγράμμιση της Κίνας με τη Ρωσία», συνόψισε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Θα συζητηθούν ανησυχίες των μελών του ΝΑΤΟ για το ενδεχόμενο η Κίνα να προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία —κάτι που το Πεκίνο διαψεύδει— και για την πιο επιθετική στάση της έναντι της Ταϊβάν.

Ακόμη, θα εξεταστεί ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. «Ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη έχει σημασία για τον Ινδο-Ειρηνικό, για την Ασία. Και ό,τι συμβαίνει στην Ασία έχει σημασία για την Ευρώπη», εξήγησε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Πηγές: dpa, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτο: Reuters

Πηγή: onalert.gr