Οι υπουργοί Άμυνας του NATO εξέτασαν τρόπους για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής παραγωγής και την αναπλήρωση των αποθεμάτων όπλων και πυρομαχικών, τα οποία έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από ποτέ, δεδομένης της άνευ προηγουμένου υποστήριξης των Συμμάχων στην Ουκρανία.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την οποία παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου.

«Οι Σύμμαχοι συμφωνούν στην ανάγκη να εργαστούν χέρι-χέρι με την αμυντική βιομηχανία για την ενίσχυση της βιομηχανικής ικανότητας και ήδη επανεξετάζουν τους στόχους ικανότητας του NATO για αποθέματα πυρομαχικών», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.

«Παρατηρούμε μια τεράστια κατανάλωση πυρομαχικών, εδώ και αρκετούς μήνες. Είναι ένα θέμα που αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε από το φθινόπωρο», πρόσθεσε ο Γ.Γ. του NATO, σημειώνοντας ότι «τώρα τα πράγματα βαίνουν προς τη σωστή κατεύνθυνση» και υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί η παραγωγική ικανότητα από τη βιομηχανία, με νέες επενδύσεις. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι χώρες του NATO αυξάνουν την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών.

Την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, οι Υπουργοί ‘Αμυνας του NATO συναντήθηκαν με τον Ουκρανό ομόλογό τους Ολέξιι Ρεζνίκοφ για να συζητήσουν την κατάσταση στο πεδίο και τις πιο επείγουσες στρατιωτικές ανάγκες της Ουκρανίας. Yπογραμμίστηκε το παράθυρο ευκαιρίας της Ουκρανίας να ανατρέψει την ισορροπία του πολέμου.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την προστασία κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών, ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε την ίδρυση Κέντρου Συντονισμού Υποθαλάσσιων Υποδομών Ζωτικής Σημασίας στο Αρχηγείο του NATO. Η δολιοφθορά των αγωγών Nord Stream τον Σεπτέμβριο του 2022 «μας υπενθύμισε τα τρωτά σημεία που αντιμετωπίζουμε», είπε.

Τέλος, οι υπουργοί ‘Αμυνας συζήτησαν επίσης τη σημασία μεγαλύτερων αμυντικών δαπανών και τον τρόπο αξιοποίησης της δέσμευσης για τις αμυντικές επενδύσεις και τις μελλοντικές δεσμεύσεις μετά το 2024. «Είναι προφανές ότι πρέπει να ξοδέψουμε περισσότερα», είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να δεσμευτούν να δαπανήσουν τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα.

Η Ουκρανία έχει μια καλή ευκαιρία να πάρει την πρωτοβουλία στο πεδίο μάχης

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε σήμερα πως η Ουκρανία έχει μια «πραγματικά καλή ευκαιρία» να αναλάβει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης.

«Νομίζω πως θα έχουν μια πραγματικά καλή ευκαιρία να κάνουν μια αρκετά σημαντική διαφορά στο πεδίο της μάχης και να πάρουν την πρωτοβουλία. Και να μπορέσουν να εκμεταλλευθούν αυτή την ευκαιρία για να πάνε μπροστά», δήλωσε στους δημοσιογράφους έπειτα από τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του NATO στις Βρυξέλλες.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας είπε επίσης πως για κάθε σύστημα που θα παράσχει το NATO, θα εκπαιδεύει στρατιώτες στο σύστημα αυτό. «Είμαστε εστιασμένοι στο να διασφαλίσουμε ότι παρέχουμε τη δυνατότητα και όχι μόνο την πλατφόρμα», είπε.

Ο Λόιντ Όστιν είπε ακόμη πως δεν γνωρίζει αν υπήρξαν και άλλα αντικείμενα στον αμερικανικό εναέριο χώρο τις τελευταίες 48 ώρες, μετά την κατάρριψη τεσσάρων αντικειμένων που πετούσαν σε μεγάλο ύψος τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

«Δεν γνωρίζω για οποιαδήποτε επιπρόσθετα αντικείμενα που να έχει αναφερθεί ότι επιχειρούν (στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ) τις τελευταίες 48 ώρες», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ στους δημοσιογράφους.

Ο Όστιν πρόσθεσε πως ο στρατός θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να ανακτήσει συντρίμμια των καταρριφθέντων αντικειμένων, εφόσον αυτό είναι δυνατό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Πηγή: onalert.gr