Το εμπόριο και η ασφάλεια θα είναι προτεραιότητες για τον Αυστραλό πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανέζι στο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει αυτή την εβδομάδα για να συναντήσει τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και να παρευρεθεί στη σύνοδο του NATO στη Λιθουανία, όπως ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο Αλμπανέζι θα συναντήσει τον Σολτς αύριο, Δευτέρα, για να συζητήσει την «εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ της Αυστραλίας και της Γερμανίας» στο «εμπόριο και τις επενδύσεις, την μετάβαση σε καθαρή ενέργεια και την άμυνα», ανέφερε το γραφείου του ηγέτη των Εργατικών σε ανακοίνωση αργά χθες.

Στη σύνοδο του NATO στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, το Βίλνιους, την Τρίτη και την Τετάρτη, η Αυστραλία θα υποστηρίξει «τις στρατηγικές προτεραιότητες της περιοχής μας και θα προωθήσει την ατζέντα της Αυστραλίας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, την οικονομία και το εμπόριο», ανέφερε η ανακοίνωση. Η Αυστραλία δεν ανήκει στο NATO αλλά έχει εδώ και δεκαετίες σχέσεις με τη συμμαχία της Δύσης και πέρυσι παρακολούθησε τη σύνοδο στη Μαδρίτη συμμετέχοντας ως μη μέλος.

Η στάση και η θέση των Αυστραλών

«Μαζί με τους συμμάχους μας στο NATO , η Αυστραλία συνεχίζει να δείχνει την ακλόνητη στήριξή της προς την Ουκρανία και την καταδίκη της παράνομης και ανήθικης εισβολής της Ρωσίας’, ανέφερε ο Αλμπανέζι στην ανακοίνωση. Η Αυστραλία, μια από τις χώρες μη μέλη του NATO με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στη στήριξη που προσφέρει η Δύση στην Ουκρανία, έχει προσφέρει βοήθεια και αμυντικό εξοπλισμό ενώ έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές αλουμίνας και μεταλλευμάτων αλουμινίου στη Ρωσία.

Τον περασμένο μήνα, η Αυστραλία υποσχέθηκε νέο πακέτο 110 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας (74 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 70 στρατιωτικών οχημάτων για την άμυνα της χώρας απέναντι στη ρωσική εισβολή, ανεβάζοντας τη συνολική συνεισφορά της Αυστραλίας για την Ουκρανία στα 790 εκατ. δολάρια Αυστραλίας (530 εκατ. δολάρια ΗΠΑ).

Επίσης αυτή την εβδομάδα, ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου Ντον Φάρελ θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να δοθεί ώθηση στις συνομιλίες για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Αυστραλίας και ΕΕ που βρίσκονται σε τέλμα. «Ενώ θα βρίσκομαι στις Βρυξέλλες θα συναντήσω τον ομόλογό μου, τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο και Ευρωπαίο επίτροπο για το εμπόριο Βάλντις Ντομπρόβσκις καθώς και τον επίτροπο της ΕΕ για τη Γεωργία Γιανούς Βοϊτσεκόφσκι», ανέφερε ο Φάρελ σε σημερινή ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου

Πηγή: onalert.gr