Η Φινλανδία διατηρεί το σχέδιό της να ενταχθεί στο NATO ταυτόχρονα με τη γείτονά της Σουηδία και ελπίζει αυτό να συμβεί όχι αργότερα από τον Ιούλιο, δήλωσε σήμερα ο φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε χθες, Κυριακή, ότι η Άγκυρα μπορεί να συμφωνήσει να ενταχθεί στο NATO η Φινλανδία πριν από τη Σουηδία, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις με τη Στοκχόλμη, και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε σήμερα παρόμοιες δηλώσεις.

«Ισχυρή επιθυμία μας εξακολουθεί να είναι να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ μαζί με τη Σουηδία», δήλωσε ο Χααβίστο σε συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι.

Την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία ανέστειλε τις συνομιλίες με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την ένταξη των δύο χωρών στο NATO εξαιτίας διαμαρτυριών στη Στοκχόλμη που περιέλαβαν κάψιμο του Κορανίου.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν πέρυσι αίτημα ένταξης στο NATO μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και χρειάζονται την έγκριση όλων των χωρών μελών της συμμαχίας για να ενταχθούν. Η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τα αιτήματα των δύο σκανδικαβικών χωρών.

«Εξακολουθώ να βλέπω τη σύνοδο κορυφής του NATO τον Ιούλιο στο Βίλνιους ως ένα σημαντικό ορόσημο, όταν ελπίζω πως και οι δύο χώρες θα γίνουν δεκτές το αργότερο ως μέλη του NATO», δήλωσε ο Χααβίστο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: onalert.gr