Η Κίνα δήλωσε σήμερα ότι απαιτείται «υψηλή επαγρύπνηση» απέναντι στην «προς ανατολάς επέκταση» του NATO μετά τις αναφορές ΜΜΕ σύμφωνα με τις οποίες η συμμαχία σχεδιάζει να ανοίξει γραφείο στην Ιαπωνία προκειμένου να διευκολύνει τις διαβουλεύσεις με τους συμμάχους στην περιοχή.

Το NATO σχεδιάζει να ανοίξει το πρώτο του γραφείο συνδέσμου στην Ασία, στην Ιαπωνία, προκειμένου να διευκολύνει τις συνομιλίες με εταίρους ασφαλείας όπως η Νότια Κορέα, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, με τη σκέψη στις γεωπολιτικές προκλήσεις από την Κίνα και τη Ρωσία, όπως μετέδωσε χθες Τετάρτη το Nikkei Asia, επικαλούμενο αξιωματούχους της Ιαπωνίας και του NATO.

Η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε πως η Ασία είναι «μια υποσχόμενη γη για συνεργασία και ανάπτυξη και δεν θα πρέπει να είναι αρένα μάχης για τη γεωπολιτική». «Η συνεχής επέκταση του NATO προς ανατολάς στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η ανάμιξη σε περιφερειακές υποθέσεις, οι προσπάθειες να καταστραφεί η περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, και η ώθηση για αντιπαράθεση απαιτεί υψηλή επαγρύπνηση από χώρες στην περιοχή», δήλωσε η Μάο σε τακτική συνέντευξη Τύπου.

Το Nikkei Asia ανέφερε πως το γραφείο αναμένεται να ανοίξει τον επόμενο χρόνο στο Τόκιο. Ερωτηθείσα για την αναφορά του Nikkei Asia, η εκπρόσωπος του NATO, Οάνα Λουνγκέσκου, δήλωσε νωρίτερα πως η συμμαχία δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τις διαβουλεύσεις του NATO.

«Το ΝΑΤΟ έχει γραφεία και διευθετήσεις συνδέσμου με έναν αριθμό διεθνών οργανισμών και χωρών εταίρων, και οι σύμμαχοι αποτιμούν τακτικά αυτές τις διευθετήσεις συνδέσμου προκειμένου να διασφαλίσουν πως εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες τόσο του NATO όσο και των εταίρων μας», είπε. Η Λουνγκέσκου δήλωσε πως το NATO έχει στενή συνεργασία με την Ιαπωνία η οποία εξακολουθεί να ενισχύεται.

Πηγή: onalert.gr