Η συνεργασία της ΕΕ και του NATO βρίσκεται σε επίπεδα άνευ προηγουμένου τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων πριν από τη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες στις 21 και 22 Οκτωβρίου.

«Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις και θα συζητήσουμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε στην εποχή του παγκόσμιου ανταγωνισμού» ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ. Ερωτηθείς για το γεγονός ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι τιμήθηκε με το βραβείο Ζαχάροφ, σημείωσε ότι «είναι σημαντική αναγνώριση του σπουδαίου ρόλου που διαδραμάτισε για πολλά χρόνια στηρίζοντας δημοκρατικές αξίες όντας ισχυρή φωνή στη Ρωσία» και υπογράμμισε ότι «οι σύμμαχοι του NATO καταδίκασαν την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του και κάλεσαν για διεθνή έρευνα».

«Αιχμές» εναντίον της Ρωσίας

Παράλληλα, ανέφερε ότι «η Ρωσία έχει γίνει πιο καταπιεστική στο εσωτερικό και πιο επιθετική στο εξωτερικό και γι’αυτό καλωσορίζω το γεγονός ότι μία ισχυρή φωνή έλαβε αυτό το βραβείο». «Σχετικά με τον διάλογο με Ρωσία, λυπούμαστε για τη θέση που βρισκόμαστε τώρα. Πιστεύουμε ότι όταν οι εντάσεις βρίσκονται υψηλά και τα πράγματα είναι δύσκολα ο διάλογος είναι σημαντικός» προσέθεσε ο Γενικός Γραμματέας.

«Έχουμε μοναδική ιστορική ευκαιρία την οποία όλοι πρέπει να αρπάξουμε για ενδυνάμωση της συνεργασίας της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης στο NATO» συμπλήρωσε. Επίσης, ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξήσει τις δαπάνες για την άμυνα κι ότι όλο και περισσότεροι σύμμαχοι δαπανούν το 2% του ΑΕΠ στον τομέα αυτό.

Σχετικά με τη συμφωνία AUKUS, επισήμανε ότι είναι κατανοητή η απογοήτευση της Γαλλίας όμως η συμφωνία «δεν στρέφεται εναντίον της Ευρώπης ή του NATO και είμαι πεπεισμένος ότι οι σύμμαχοι που εμπλέκονται θα βρουν έναν τρόπο να προχωρήσουν».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Πηγή: onalert.gr