Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Μπάνια Λούκα χθες βράδυ σε διαδήλωση που έγινε κατά της κυβέρνησης της Σερβικής Δημοκρατίας για τις σχέσεις της με το NATO, ενώ την ίδια ώρα, σε εξέλιξη ήταν άλλη διαδήλωση υπέρ της κυβέρνησης και της απόφασής της για τη συνεργασία με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Οι διαδηλώσεις έγιναν έπειτα από την ένταση που προηγήθηκε, προ ημερών στο Κοινοβούλιο, όταν ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Ντράγκαν Λούκατς απευθυνόταν στο Σώμα και ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Ντράσκο Στανιβούκοβιτς τον διέκοπτε, αντιτιθέμενος έντονα στη συμφωνία, με αποτέλεσμα, ο Λούκατς να τον χαστουκίσει, προκαλώντας τη διακοπή της συνεδρίασης.

Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι το Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσει στη συμμετοχή της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στο NATO ενώ οι αρχές, υπό την ηγεσία του κόμματος SNSD του Μίλοραντ Ντόντικ, το απορρίπτουν, υποστηρίζοντας ότι με το συγκεκριμένο έγγραφο έχουν αποτραπεί τέτοια σχέδια. «Αυτός είναι ο αγώνας μας ενάντια στα χαστούκια, τη βία και τα πλαστά έγγραφα», δήλωσε ο Ντράσκο Στανιβούκοβιτς.

Η αμφισβητούμενη συνεργασία με το NATO ήταν μόνο μια ώθηση για μια νέα δοκιμασία δύναμης μεταξύ των μεγαλύτερων κοινοβουλευτικών κομμάτων, με την κυρίαρχη πλειοψηφία και την αντιπολίτευση να ανταγωνίζονται σε ποιον θα δείξουν μεγαλύτερη δέσμευση στην ιδέα της διατήρησης της στρατιωτικής ουδετερότητας της Σερβικής Δημοκρατίας και τη συμμαχία της με τη Σερβία, τονίζεται σε τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου “Hina”.

Το κάλεσμα της αντιπολίτευσης να προχωρήσουν σε διαδήλωση κατά της κυβέρνησης, είχε ως αποτέλεσμα φιλοκυβερνητικοί να οργανώσουν μία άλλη διαδήλωση, υπέρ της κυβέρνησης της Σερβικής Δημοκρατίας.

«Ο διοργανωτής της φιλοκυβερνητικής διαδήλωσης, είναι μία ομοσπονδία που εδρεύει στο Βελιγράδι και συγκεντρώνει πρώην μέλη των Σερβοβόσνιων δυνάμεων και αξιωματούχων που δραστηριοποιούνταν όταν η σερβοβοσνιακή οντότητα βρισκόταν υπό την ηγεσία του καταδικασθέντος για εγκλήματα πολέμου Ράντοβαν Κάραζιτς», προστίθεται στο ίδιο τηλεγράφημα.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Πηγή: onalert.gr