Ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ασκεί καθήκοντα από το 2014, δεν επιθυμεί να παρατείνει ξανά τη θητεία του μετά την λήξη της τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Τον Μάρτιο του 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ηγέτες της Συμμαχίας αποφάσισαν να παρατείνουν τη θητεία του Νορβηγού αξιωματούχου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2023.

Από εδώ και πέρα «δεν έχει καμία πρόθεση να ζητήσει περαιτέρω παράταση της θητείας του», δήλωσε η Οάνα Λουνγκέσκου, εκπρόσωπος του NATO.

«Η θητεία του γενικού γραμματέα παρατάθηκε τρεις φορές και υπηρέτησε συνολικά για σχεδόν εννέα χρόνια», σημείωσε.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, ο οποίος γίνεται 64 ετών τον Μάρτιο, ανέλαβε επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας τον Οκτώβριο του 2014.

Πρώτος επικεφαλής του NATO από μια χώρα που συνορεύει με τη Ρωσία, η θητεία του ξεκίνησε με φόντο τις ανταπαραθέσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου — ήδη — λίγους μήνες μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Σήμερα η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag ανέφερε ότ τα μέλη του NATO θα παρατείνουν τη θητεία του Στόλτενμπεργκ ως τον Απρίλιο του 2024 λόγω των «εξαιρετικών επιτευγμάτων του» και προκειμένου να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της στρατιωτικής συμμαχίας καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η Συμμαχία διαψεύδει το δημοσίευμα.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: onalert.gr