Ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι είναι απολύτως σίγουρος για την ένταξη της Σουηδίας στην Ατλαντική Συμμαχία, δύο ημέρες μετά την επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας, η οποία μπλόκαρε μέχρι στιγμής την εισδοχή της.

«Είμαι απολύτως σίγουρος για το γεγονός ότι η Σουηδία θα γίνει μέλος του NATO, πλήρες μέλος», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης στο Όσλο, που φιλοξενεί αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ.

«Θα έχουμε στενές επαφές με την Άγκυρα, με τον πρόεδρο Ερντογάν, για να συμβάλουμε στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιτάχυνση της διαδικασίας αυτής», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας του NATO.

«Εχουν κάνει μεγάλα βήματα από τότε που όλες οι χώρες μέλη, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, τους προσκάλεσαν να γίνουν πλήρες μέλος κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής» της Μαδρίτης τον περασμένο χρόνο, πρόσθεσε.

«Θεωρώ από το περασμένο φθινόπωρο ότι η Σουηδία θα έπρεπε να έχει ήδη ενταχθεί με επικύρωση και συνεχίζω να έχω αυτήν την άποψη. Αλλά, όταν 31 χώρες πρέπει να συμφωνήσουν, αυτό απαιτεί αναμφίβολα λίγο περισσότερο χρόνο από όσο θα ήθελα και με αυτό ασχολούμαστε», πρόσθεσε.

Αν ο εκπρόσωπος της τουρκικής διπλωματίας δεν θα είναι παρών στην άτυπη προπαρασκευαστική σύνοδο αυτής της εβδομάδας, θα είναι αναμφίβολα παρών κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής του NATO στο Βίλνιους στις 11 και 12 Ιουλίου.

Με πληροφορίες από: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: onalert.gr