Το NATO εξετάζει να αυξήσει τη στρατιωτική του παρουσία στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία στην περίπτωση που η Ρωσία διατηρήσει τα στρατεύματά της στη Λευκορωσία μετά το πέρας των προγραμματισμένων στρατιωτικών γυμνασίων των δύο χωρών, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής της Συμμαχίας.

Η Ρωσία έχει στείλει 30.000 στρατιώτες στη Λευκορωσία, τον βόρειο γείτονα της Ουκρανίας, προκειμένου να πάρουν μέρος σε ασκήσεις με τις λευκορωσικές ένοπλες δυνάμεις αυτό τον μήνα, επεσήμανε το NATO, ανεβάζοντας το σύνολο των ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα σε περισσότερα από 100.000. Οι ΗΠΑ έστειλαν την προηγούμενη εβδομάδα 3.000 στρατιώτες στη Ρουμανία και την Πολωνία για να καθησυχάσουν τους συμμάχους τους, ενώ η Γερμανία επεσήμανε ότι εξετάζει να ενισχύσει τα υπάρχοντα στρατεύματά της στη Λιθουανία.

Πως λειτουργεί το NATO σε σχέση με τις κινήσεις της Ρωσίας

Περαιτέρω ανάπτυξη στρατευμάτων από τις χώρες μέλη του NATO είναι πιθανή, δήλωσε ο Ρομπ Μπάουερ, ένας Ολλανδός ναύαρχος επικεφαλής του σώματος που καταρτίζει τη στρατηγική της Συμμαχίας. «Το που έχουμε στρατεύματα της Συμμαχίας συνεχώς σε διάφορες χώρε, είναι αποτέλεσμα των όσων συμβαίνουν τώρα. Ναι, το εξετάζουμε. Ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στο μέλλον ως αποτέλεσμα των εξελίξεων αυτών», επεσήμανε ο Μπάουερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Βίλνιους.

Στη συνέχεια τόνισε: «Εξαρτάται πολύ φυσικά από το αν τα ρωσικά στρατεύματα στη Λευκορωσία θα παραμείνουν εκεί. Αν δείτε την ενίσχυση των δυνάμεων, η Ρωσία ενδέχεται να είναι ικανή να έχει αρκετές δυνάμεις για μια σοβαρή εισβολή (…) ως το τέλος του μήνα. Αν το πράξουν αυτό, αν έχουν σκοπό ή όχι να το πράξουν, δεν το γνωρίζουμε».

Τέλος κατέληξε λέγοντας πως: «Πιο πρόσφατα η Ρωσία ανέπτυξε στη Λευκορωσία πέντε νοσοκομεία εκστρατείας και άλλες βοηθητικές μονάδες που χρειάζονται για να υποστηρίξουν μια στρατιωτική επίθεση. Αν όντως σχεδιάζεις μια εισβολή, χρειάζεσαι περισσότερα εκτός από μονάδες μάχης. Και αυτό είναι κάτι που βλέπουμε ολοένα και περισσότερο να συγκεντρώνεται στα σύνορα με την Ουκρανία και στα σύνορα Λευκορωσίας- Ουκρανίας. Αυτό από μόνο του είναι ανησυχητικό».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Πηγή: onalert.gr