Οι χώρες του NATO ενδέχεται να είναι έτοιμες να άρουν κάποια εμπόδια για την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, λίγες εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή συνόδου του NATO, η οποία έχει στόχο να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των μελών σχετικά με το θέμα.

«Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι όλοι θα καταφέρουν να συμφωνήσουν σε αυτό», επεσήμανε ο Πιστόριους σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, όταν ρωτήθηκε για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ είναι ανοικτές στο ενδεχόμενο να επιτρέψουν στο Κίεβο να παρακάμψει μια διαδικασία που συνήθως απαιτείται για την ένταξη μιας χώρας στη Συμμαχία. «Θα ήμουν ανοικτός σε αυτό», τόνισε ο Γερμανός υπουργός στο περιθώριο συνάντησης με τους ομολόγους του των χωρών μελών του NATO στην έδρα της Συμμαχίας.

Η Washington Post ανέφερε σε άρθρο της χθες, Πέμπτη, ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν αρχικά ένα σχέδιο το οποίο προβλέπει την άρση κάποιων εμποδίων για την ένταξη της Ουκρανίας στο NATO, χωρίς ωστόσο να ορίζουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εισδοχή της στη Συμμαχία. Η εφημερίδα επικαλείται ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο ο οποίος δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον νιώθει «άνετα» με την πρόταση του γενικού γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ να επιτραπεί στο Κίεβο να παρακάμψει το Ενταξιακό Σχέδιο Δράσης (MAP).

Το ιστορικό ένταξης στη Συμμαχία

Από το 1999 οι περισσότερες χώρες που επιθυμούσαν να ενταχθούν στο NATO συμμετείχαν στο πρόγραμμα αυτό, το οποίο έχει στόχο να βοηθήσει τα υποψήφια κράτη να πληρούν κάποια πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά κριτήρια. Με τη συντόμευση της διαδικασίας οι ΗΠΑ ελπίζουν να γεφυρώσουν τις διαφωνίες μεταξύ των χωρών μελών του NATO σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία, σύμφωνα με την Washington Post.

Ωστόσο βάσει της πρότασης το Κίεβο θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και αντίθετα με τις επιθυμίες κάποιων χωρών της ανατολικής Ευρώπης, δεν προβλέπει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εισδοχή του στο NATO, σημείωσε η εφημερίδα. Στη σύνοδο του 2008 στο Βουκουρέστι το NATO συμφώνησε η Ουκρανία να ενταχθεί κάποια στιγμή στη Συμμαχία. Ωστόσο οι ηγέτες των χωρών μελών δεν έχουν λάβει ακόμη μέτρα για την κατάρτιση σαφούς χρονοδιαγράμματος, κάτι για το οποίο ασκούν πίεση το Κίεβο και χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Πηγή: onalert.gr