Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα έχει σταθεροποιητικό αποτέλεσμα και θα ωφελήσει τις χώρες που βρέχονται από τη Βαλτική, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε, μια ημέρα αφού η γειτονική Φινλανδία δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει να ενταχθεί στη 30μελή συμμαχία.

«Η σουηδική ένταξη στο ΝΑΤΟ θα αύξανε το διακύβευμα των στρατιωτικών συγκρούσεων και θα απέτρεπε έτσι τις συγκρούσεις στη βόρεια Ευρώπη», δήλωσε η Λίντε στους δημοσιογράφους, παρουσιάζοντας μια κοινοβουλευτική έρευνα για την ασφάλεια.

Η Σουηδία αναμένεται ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Φινλανδίας και η Στοκχόλμη μπορεί να ζητήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ακόμη και την ερχόμενη Δευτέρα.

Εντωμεταξύ η Σουηδία στέλνει μήνυμα ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει πιθανή αντίδραση από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Peter Hultqvist δήλωσε: «Εάν η Σουηδία επιλέξει να επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, υπάρχει κίνδυνος αντίδρασης από τη Ρωσία. Επιτρέψτε μου να δηλώσω ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, είμαστε διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε αντεπίθεση».

Χθες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα το θεωρούσε «σίγουρα» απειλή εάν οι γείτονες της Σουηδίας, Φινλανδία, ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: onalert.gr