Ένα κομμάτι της προετοιμασίας της Συνόδου του NATO στο Βίλνιους έχει να κάνει με το ζήτημα της ενίσχυσης της δέσμευσης «να επενδύσουμε περισσότερο στην άμυνα», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επισημαίνοντας ότι το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα «δεν είναι η οροφή, αλλά το μικρότερο ποσοστό που πρέπει να φτάσουμε».

Προσερχόμενος για την Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του NATO στις Βρυξέλλες, ανέφερε όσον αφορά την συνάντηση που έγινε στην Άγκυρα μεταξύ της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Τουρκίας και του NATO σε σχέση με την προσχώρηση της Σουηδίας στη Συμμαχία, ότι «είναι συνέχεια της συνάντησης που είχα με τον Πρόεδρο Ερντογάν πριν από μερικές εβδομάδες, με τον οποίο είχαμε καλή συζήτηση για το πώς θα σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα της προσχώρησης της Σουηδίας στην Συμμαχία».

«Η συνάντηση του μόνιμου μηχανισμού έλαβε χώρα σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα, οι συζητήσεις ήταν εποικοδομητικές», επανέλαβε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τα F-16 στην Ουκρανία

Σε σχέση με την παράδοση μαχητικών αεροπλάνων F-16 στην Ουκρανία, ανέφερε ότι καλωσορίζει την απόφαση από πολλούς συμμάχους του NATO να εκπαιδεύσουν πιλότους μαχητικών αεροσκαφών. «Αυτό είναι σημαντικό και θα μας επιστρέψει σε μεταγενέστερο στάδιο να λάβουμε αποφάσεις να παραδώσουμε τέταρτης γενιάς μαχητικά αεροσκάφη, όπως τα F-16», σημείωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «είναι νωρίς να πούμε πότε θα ληφθεί απόφαση, αλλά το ότι η εκπαίδευση έχει ξεκινήσει μας δίνει την επιλογή να αποφασίσουμε επίσης να παραδώσουμε αεροπλάνα και οι πιλότοι θα είναι έτοιμοι». Τέλος, ερωτηθείς για την διαδοχή του, o Γενικός Γραμματέας απάντησε ότι «πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο θα αποφασίσουν οι 31 σύμμαχοι. Είμαι υπεύθυνος για όλες τις αποφάσεις που αυτή η συμμαχία πρέπει να λάβει εκτός από μία και αυτή είναι το μέλλον μου. Εναπόκειται στους 31 συμμάχους να αποφασίσουν».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Πηγή: onalert.gr