Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία και τον πολιτικό ανταγωνισμό να κορυφώνεται, τα κόμματα σταδιακά παρουσιάζουν τις προγραμματικές δηλώσεις τους αλλά και τους στόχους που έχουν θέσει σε περίπτωση που αποκτήσουν ισχυρή κοινοβουλευτική ή ακόμα και κυβερνητική παρουσία, με το NATO να «μπαίνει» στον πολιτικό διάλογο.

Με τους «Πράσινους» να διατηρούν μια σχετική δυναμική και την Χριστιανική Ένωση να βρίσκεται «πίσω», αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως σε περίπτωση συγκυβέρνησης δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει το «Die Linke» η Αριστερά της Γερμανίας, η οποία ωστόσο έχει βάλει ανοιχτά το NATO στο στόχαστρο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle, πολλοί εκτιμούν ότι κύριο εμπόδιο για τη συμμετοχή της Αριστεράς σε μία μελλοντική κυβέρνηση δεν είναι τόσο η οικονομική ατζέντα (ελλείμματα, ιδιωτικοποιήσεις, δημόσιες επενδύσεις), όσο η εξωτερική πολιτική και ιδιαίτερα η πρόσδεση της Γερμανίας στην Ατλαντική Συμμαχία με ενεργό συμμετοχή σε στατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό.

«Θέλουμε να καταργήσουμε το NATO»

Μάλιστα ο συμπροεδρεύων των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, σε πρόσφατη συνέντευξή του, δήλωσε ότι προϋπόθεση για να συμμετάσχει η Αριστερά σε μία κυβέρνηση με αριστερό πρόσημο, είναι να αποδεχθεί τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ.

Μπορεί λοιπόν να γίνει αντικείμενο μετεκλογικής διαπραγμάτευσης η προεκλογική δέσμευση για αποχώρηση της Γερμανίας από το ΝΑΤΟ; Η Ζανίν Βίσλερ απαντά: «Στο πρόγραμμά μας δεν λέει ότι η Αριστερά θα αποσύρει τη Γερμανία από το ΝΑΤΟ, λέει να καταργήσουμε το ΝΑΤΟ και να το αντικαταστήσουμε με ένα συλλογικό σύστημα ασφάλειας. Και αυτό δεν είναι επινόηση της Αριστεράς, παρόμοια συζήτηση είχε ήδη γίνει στη δεκαετία του ’90.

Ασφαλώς και δεν θα δηλώσουμε νομιμοφροσύνη στο ΝΑΤΟ, στον καπιταλισμό ή σε ο,τιδήποτε άλλο, αλλά θα μιλήσουμε επί συγκεκριμένων προτάσεων και μου κάνει εντύπωση ότι ένας επικεφαλής των Πρασίνων- του κόμματος που ιδρύθηκε ως κίνημα ειρήνης- επιλέγει σήμερα να αναδείξει τη νομιμοφροσύνη στο ΝΑΤΟ ως προϋπόθεση για μετεκλογική συνεργασία…»

Με πληροφορίες από: Deutsche Welle / Φωτογραφίες αρχείου

Πηγή: onalert.gr