Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του NATO Αντερς Φογκ Ράσμουσεν και ο επικεφαλής του γραφείου της Προεδρίας της Ουκρανίας Αντρίγι Γέρμακ, σε κοινό άρθρο στην γαλλική εφημερίδα «Le Monde», υπογραμμίζουν ότι για την σταθερότητα και την ειρήνη στην Ευρώπη «δεν υπάρχει άλλη λύση από την ένταξη της Ουκρανίας στην Ατλαντική Συμμαχία».

Ειδικότερα αναφέρουν ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και ότι ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας «είναι ένας πόλεμος κατά των ευρωπαϊκών αρχών και των παγκόσμιων αξιών».

Υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει μία μακροπρόθεσμη στρατηγική για την ασφάλεια της Ουκρανίας μέσω της προσχώρησης στο NATO, τονίζοντας ταυτόχρονα πως ο πόλεμος έδειξε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλές περιβάλλον μέσα σε μία γκρίζα ζώνη ανάμεσα στη Ρωσία και το NATO, κάτι που η Σουηδία και η Φιλανδία ήδη αναγνώρισαν». Σημειώνουν επίσης ότι η ένταξη της Ουκρανίας θα είναι προς το συμφέρον όλων των κρατών μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας, ενώ παράλληλα θα σταλεί και ένα μήνυμα στον Πούτιν.

Στο κοινό άρθρο τους, οι Ράσμουνσεν και Γέρμακ χαιρετίζουν την στήριξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο αίτημα ένταξης της Ουκρανίας και τις προσπάθειες του να πείσει τους ηγέτες που ακόμα διστάζουν να συναινέσουν. Σημειώνουν τέλος την πρόταση που είχαν υποβάλει τον Σεπτέμβριο του 2022 να δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας από μία ομάδα κρατών του προς την Ουκρανία, έως ότου αυτή καλυφθεί από το άρθρο 5 της Ατλαντικής Συμμαχίας, ακολουθώντας το πνεύμα της συμφωνίας στρατιωτικής βοήθειας που παρέχουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: onalert.gr