Με αντι-NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στις περιοχές Νοτιοανατολικά της Κρήτης, της Καρπάθου, της Ρόδου και νοτίως του Καστελλορίζου απαντά η Αθήνα στην παράταση της NAVTEX για τις έρευνες του Oruc Reis.

Η ισχύς της αντι-NAVTEX είναι από τις 25 μέχρι τις 27 Αυγούστου.

ZCZC HA64

231840 AUG 20
IRAKLEIO STATION NAVWARN 489/20
SOUTHEAST CRETAN SEA
1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA44 (1062/20) IN HELLENIC NAVTEX
SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND
ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE
GREEK CONTINENTAL SHELF.
IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO
BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX
MESSAGE NUMBER 1062/20.
3. CANCEL THIS MESSAGE 272059 UTC AUG 20.
NNNN

Η κίνηση από την Ελλάδα έρχεται λίγες ώρες αφού η Τουρκία ανακοίνωσε ότι επεκτείνει την παράνομη NAVTEX για τον περίπλου του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η οποία έληγε το βράδυ της Κυριακής. Η Τουρκία επέκτεινε τη NAVTEX της επίσης έως τις 27 Αυγούστου.

Εντωμεταξύ στη Σούδα αναμένονται σήμερα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τα τέσσερα F-16 που θα συμμετάσχουν σε κοινή αεροναυτική άσκηση που σχεδιάζει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Η άσκηση θα λάβει χώρα νότια, δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, ακόμα και σε περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου νοτίως της Κρήτης. Τα αεροσκάφη των ΗΑΕ και της Ελλάδα και ελληνικές φρεγάτες θα πραγματοποιήσουν κοινά σενάρια που θα διαρκέσουν αρκετές μέρες, ενώ προγραμματίζεται και κοινή άσκηση Ελλάδας και Αιγύπτου.

Υπενθυμίζεται πως κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν την απόφαση για παράταση της Τουρκικής NAVTEX τονίζοντας μεταξύ των άλλων ότι η αναφορά της Τουρκίας στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική.

«Η Τουρκία με τη συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της το μόνο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική. Με τη συμπεριφορά αυτή το μόνο που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια», ανέφεραν σχετικά.

Πηγή: thracenews.gr