Τη θέση μέλους παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) απέκτησε το ψευδοκράτος, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο των αρχηγών κρατών του οργανισμού.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την «ικανοποίησή του» για την «διπλωματική επιτυχία» του Τούρκου προέδρου, να καταφέρει δηλαδή να εντάξει το ψευδοκράτος «ΤΒΔΚ» στον Οργανισμό, προσδίδοντάς του έτσι περιφερειακή νομιμοποίηση. «Είμαστε πάντα δίπλα στην ΤΔΒΚ παντού», έγραψε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Twitter.

Στον ΟΤΚ είναι μέλη το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, την Τουρκία και το Ουζμπεκιστάν, ενώ το Τουρκμενιστάν έχει επίσης την ιδιότητα μέλους-παρατηρητή. Η ιδιότητα του παρατηρητή ορίζεται ως «ένα προνόμιο που παρέχεται από ορισμένους οργανισμούς σε μη μέλη για να τους δώσει τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις δραστηριότητες του οργανισμού».

Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους στη σύνοδο που λαμβάνει χώρα στη Σαμαρκάνδη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε: «Συμβάλαμε σε μια λύση, δείχνοντας ότι οι Κύπριοι αδελφοί και αδελφές μας –που αποτελούν βασικό μέρος του τουρκικού κόσμου – δεν είναι μόνοι».

Πυρά κατά της ΕΕ

Σύμφωνα με το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο πρόεδρος της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, παρευρέθηκε και αυτός στην σύνοδο, με τον Ερντογάν να τον ευχαριστεί που δημιούργησε μια γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τον τουρκογενή κόσμο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έπειτα διαμαρτυρήθηκε κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας ότι «μας έχουν στην πόρτα της Ένωσης εδώ και 52 χρόνια». «Θα τους δώσουμε την πρέπουσα απάντηση όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή», προειδοποίησε ο ίδιος.

Πηγή: onalert.gr