Ενοχλημένη έως εκνευρισμένη από το γεγονός πως Ελλάδα και Κύπρος συνεχίζουν το ενεργειακό πρόγραμμά τους βάσει των διεθνών συμφωνιών που έχουν συνάψει, η Τουρκία επιμένει στις σπασμωδικές κινήσεις με τελευταίο δείγμα γραφής τη νέα παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo.

Πατώντας στο «σενάριο» που είχε ακολουθήσει κι όταν το ερευνητικό σκάφος βρισκόταν στα ανοιχτά της Κρήτης, τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε δια ασυρμάτου το Nautical Geo, αυτή την φορά στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η τουρκική φρεγάτα που βρίσκεται στην περιοχή μετέδωσε ένα μήνυμα, με το οποίο ζητούσε από το Nautical Geo να απομακρυνθεί, υποστηρίζοντας πως βρίσκεται σε τμήμα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, ο Γάλλος κυβερνήτης του ερευνητικού σκάφους, αγνόησε το μήνυμα των Τούρκων, τόνισε ότι υπάρχει νόμιμη Navtex από τις αρχές της Κύπρου και συνέχισε κανονικά τις έρευνες.

Το θέμα του Nautical Geo και των τουρκικών προκλήσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη – που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα – με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν, ο κ. Δένδιας καταδίκασε τις «παράνομες ενέργειες εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας… πιο πρόσφατα, τις παράνομες εξαγγελίες για το καθεστώς των Βαρωσίων, την αναγγελία διεξαγωγής στρατιωτικών ασκήσεων εντός κυπριακών χωρικών υδάτων και τις χθεσινές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ».

«Θα ήθελα να είμαι σαφής αναφορικά με πρόσφατες εξαγγελίες της Τουρκίας για την διεξαγωγή παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Για το θέμα αυτό υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», σημείωσε. «Εφόσον υπάρξει νέα υποτροπή από την πλευρά της Τουρκίας, τότε θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

«Οι παράνομες και επικίνδυνες ενέργειες της Άγκυρας τις τελευταίες μέρες, τόσο στα ανοικτά της Κρήτης, όσο και στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, αποδεικνύουν και στους πιο δύσπιστους ότι οι εύηχες δηλώσεις που για ένα διάστημα είχαμε ακούσει από πλευράς Τουρκίας, δεν μετουσιώνονται, δυστυχώς, σε πράξεις», σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Η εξωτερική πολιτική της χώρας εξακολουθεί να εδράζεται σε μια αναθεωρητική, νεο-οθωμανική προσέγγιση, βασισμένη κατά κύριο λόγο στη στρατιωτική ισχύ της χώρας».

Πηγή: Με πληροφορίες από skai.gr

Πηγή: thracenews.gr