«Η Ελλάδα εργάζεται για κάτι απολύτως απαραίτητο για την εθνική μας επιβίωση: για την επικράτηση στην παγκόσμια κοινότητα ενός αφηγήματος προστασίας της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του μετά το πέρας της συμμετοχής του στη Διάσκεψη Αλληλεγγύης για την Ουκρανία.

Και συμπλήρωσε: «Ώστε κάθε πόλεμος, κάθε απειλή πολέμου, κάθε αναθεωρητισμός να θεωρείται από την παγκόσμια κοινότητα έγκλημα καθοσιώσεως. Και να έχει την υποχρέωση η παγκόσμια κοινότητα να σταθεί πάντοτε δίπλα σε αυτούς που απειλούνται από μεγαλύτερους γείτονες που δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δένδιας εκπροσώπησε στη Διάσκεψη για την Ουκρανία που διοργανώνει ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως ανέφερε.

«Τοποθετήθηκα για όσα η Ελλάδα προσφέρει αλλά επίσης και για τις περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος της Ελλάδας, όπως η Οδησσός, η Χερσώνα, η μαρτυρική Μαριούπολη, η Ζαπορίζια. Η Ελλάδα στηρίζει την Ουκρανία, όπως και όλοι οι δυτικοί φίλοι και σύμμαχοί της», επεσήμανε.

Στην παρέμβαση του στην Διάσκεωη, ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι περίπου 100.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν φιλοξενηθεί στην Ελλάδα, με δικαίωμα διαμονής, υγειονομικής περίθαλψης και πρόσβασης στην εκπαίδευση.

«Επιπλέον, αξίζει να επισημανθεί ότι το 49,74% του συνολικού όγκου των προϊόντων που εξάγονται από την Ουκρανία είναι με στόλους ελληνικών συμφερόντων. Ταυτόχρονα, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε όλες τις προσπάθειες για τη δημιουργία εναλλακτικών οδών τροφοδοσίας φυσικού αερίου, μέσω των μονάδων της Αλεξανδρούπολης» πρόσθεσε ο κ.Δένδιας.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου

Πηγή: onalert.gr