Στην Ανατολική Λιβύη θα μεταβεί αύριο, Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα (Aguila Saleh Issa), καθώς και με άλλους Λίβυους αξιωματούχους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα πραγματοποιηθεί, από την πλευρά του υπουργού Εξωτερικών, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, παράδοση δωρεάς εμβολίων κατά του κορονοϊού COVID-19.

Κατά την παραμονή του στη Βεγγάζη, ο κ. Δένδιας θα παραστεί και σε εκδήλωση παρουσίασης συνεισφοράς της Ελλάδας σε πρόγραμμα του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (World Food Programme) για την αποκατάσταση του λιμένα της Βεγγάζης.

Αυτός ο λιμένας έχει ιδιαίτερη σημασία ως πύλη εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Υποσαχάρια Αφρική για την αντιμετώπιση επισιτιστικών κρίσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή. Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με το προεδρείο της Ελληνικής Κοινότητας της Βεγγάζης.

Οι συζητήσεις του Έλληνα υπουργού με τους Λίβυους αξιωματούχους κατά την επίσκεψή του αναμένεται να εστιάσουν στην ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Λιβύης, στη βάση πάντοτε του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Λιβύης και στις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου.

Αναμένεται να συζητηθεί, επίσης, η συνταγματική βάση για τη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν. Σημειώνεται, ότι ο υπουργός Εξωτερικών είχε επισκεφθεί την Ανατολική Λιβύη και τον Απρίλιο του 2021.

«Να φύγουν οι ξένες δυνάμεις από τη Λιβύη»

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του με τον Ιταλό ομόλογο του Αντόνιο Ταγιάνι, σήμερα στην Ρώμη, ο Νίκος Δένδιας τόωισε ότι το μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα είναι ότι «υπάρχει ανάγκη να τύχει εγγύησης μια διαδικασία που θα οδηγήσει προς τις εκλογές στη χώρα αυτή και ότι πρέπει να αποσυρθούν οι ξένες δυνάμεις».

Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε, επίσης, την Ιταλία για το ότι «απέρριψε το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης και πρόσθεσε ότι «είναι σαν να υπέγραφε η Ελλάδα ένα μνημόνιο με την Τυνησία, αγνοώντας την ύπαρξη της Μάλτας και της Σικελίας».

Με πληροφορίες από: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Intime News

Πηγή: onalert.gr