Τα σχέδια Τουρκίας και Αιγύπτου για την Ανατολική Μεσόγειο το 2012, τα οποία ανέκοψε το πραξικόπημα, αποκάλυψε χθες σε συνέντευξή του ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και πρόεδρος του κόμματος Gelecek, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Νταβούτογλου, «το 2012 με τον Μόρσι είχαμε διχοτομήσει την Ανατολική Μεσόγειο. Με την Αίγυπτο είχαμε ετοιμάσει τους χάρτες μας για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες μας. Η Κύπρος ως εξαίρεση θα είχε πάρει τα δικαιώματά της όπως και το Ισραήλ και η Συρία».

Μάλιστα, ο Νταβούτογλου σημείωσε ότι η Αίγυπτος, μετά το πραξικόπημα μπήκε στον άξονα της Ελλάδας και κατέληξε ότι «αν είχε πραγματοποιηθεί το όραμά μας θα είχαμε συμφωνία Τουρκίας, Λιβύης, Αιγύπτου».

Ο Νταβούτλογλου αναφέρεται στην περίοδο που Πρόεδρος της Αιγύπτου ήταν ο Μοχάμετ Μόρσι, ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Και είναι ακριβώς αυτές οι σχέσεις της Τουρκίας με την Μουσουλμανική Αδελφότητα -που μετέχει στην κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον Σάρατζ- που κάνουν πολλούς, από την πλευρά Χάφταρ και LNA μέχρι και αναλυτές να κάνουν λόγο για «όνειρα νεο-οθωμανισμού» του Ερντογάν…

Πηγή: Με πληροφορίες από skai.gr

Πηγή: onalert.gr