Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ημέρα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 10 Δεκεμβρίου, σχεδιάζει να κάνει μια κίνηση εντυπωσιασμού, όπως πιστεύουν στην Τουρκία, για να αποδείξει πως η χώρα του μπαίνει σε «ευρωπαϊκή πορεία», στην οποία αναφέρθηκε ο ίδιος την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Καθημερινής» στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεδριάζουν για να συζητήσουν τις εξελίξεις με την Τουρκία (σσ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνέρχεται στις 10 και 11 Δεκεμβρίου), ο Ερντογάν θα απευθύνει διάγγελμα στο οποίο θα ανακοινώσει μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις ατομικές ελευθερίες και στην ελευθερία της έκφρασης.

Σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή», ανάμεσα στις αλλαγές τις οποίες θα ανακοινώσει ο πρόεδρος της Τουρκίας θα είναι η τήρηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας από τα δικαστήρια της χώρας καθώς έχουν παρατηρηθεί πολλές παρεκκλίσεις, η μείωση των προφυλακίσεων και άλλα βήματα τα οποία μέχρι σήμερα δεν είχαν ανακοινωθεί ή δεν είχαν εφαρμοστεί.

Αξιωματούχοι στην Άγκυρα θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο ο Ερντογάν θα κάμψει τους πιθανούς λόγους σκληρής στάσης των Ευρωπαίων ηγετών, ώστε να αποφύγει τις κυρώσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η μη ανανέωση της Navtex για το Oruc Reis, το οποίο βρίσκεται πλέον στην Αττάλεια. «Το “Oruc Reis” ολοκλήρωσε τις έρευνες που είχε ξεκινήσει στις 10 Αυγούστου, συγκέντρωσε δεδομένα σε έκταση 10.955 τετρ. χιλιομέτρων και επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας.

Πολιτικοί αναλυτές δεν θεωρούν πάντως όλες αυτές τις «πρωτοβουλίες» άσχετες με το γεγονός της επικείμενης αλλαγής ηγεσίας στις ΗΠΑ, με την ανάληψη της Προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν.

Ωστόσο η Άγκυρα δεν εγκαταλείπει την γνωστή της τακτική «του μαστίγιου και του καρότου» καθώς -και παράλληλα με την «κατευναστική» πολιτική- ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έριξε πάλι το «ανάθεμα» στην Ελλάδα, αναφέροντας πως «η γειτονική μας χώρα με πεισματικό τρόπο αποφεύγει τις συνομιλίες. Ψάχνει λύσεις σε άλλα μέρη, με άλλες λογικές. Ενώ τους έχουμε πει πως δεν θα βρουν λύση. Όμως επιμένουν και κάνουν λάθος. Όμως μπορούμε να συνομιλήσουμε στο πλαίσιο των ΜΟΕ ή στις διερευνητικές επαφές και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».

Ταυτόχρονα η Άγκυρα δεν παραλείπει να παρουσιάσει εαυτήν ως «θύμα» όσων την «επιβουλεύονται», στρέφοντας τα πυρά της στους συμμετέχοντες στην άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ».

«Έχει προστεθεί άλλη μια άσκηση από τις χώρες που έχουν συνασπιστεί εναντίον της Τουρκίας, όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι Ελληνοκύπριοι και η Γαλλία, και από τον Αύγουστο πραγματοποιούν διαδοχικές ασκήσεις στη Μεσόγειο και προσπαθούν να αυξήσουν την ένταση. Αυτή η άσκηση δείχνει για άλλη μια φορά ποιοι επιθυμούν την ένταση και αποφεύγουν τον διάλογο και δεν επιθυμούν την ειρήνη», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Πηγή: Με πληροφορίες από kathimerini.gr

Πηγή: onalert.gr