Φωτιά βάζει ένα δημοσίευμα των NYT που αναφέρεται στον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου μετά την επίθεση των Ρώσων στην Ουκρανία. Σε άρθρο τους για την Ουκρανία οι New York Times εξετάζουν τις πιθανότητες αυτό το εφιαλτικό σενάριο να γίνει πραγματικότητα κάτι που όλοι απεύχονται. Αναφέρει ότι οι μεγάλες δυνάμεις του ψυχρού πολέμου ξεπέρασαν κατά πολύ την αμερικάνικη πυρηνική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα και την ισοπέδωσε.

Επισημαίνεται ότι σήμερα τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας και των ΗΠΑ είναι λιγότερο καταστροφικά, με την ισχύ τους να είναι μικρότερη από την πυρηνική βόμβα της Χιροσίμα. Οι ανησυχίες ωστόσο για τη χρησιμοποίηση αυτών των όπλων εντάθηκαν μετά την κίνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει αυτά τα όπλα σε καθεστώς ετοιμότητας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι New York Times σημειώνουν ότι υπάρχει φόβος ότι αν ο Πούτιν αισθανθεί στριμωγμένος στη σύγκρουση, μπορεί να επιλέξει να πυροδοτήσει ένα από τα μικρότερα πυρηνικά του όπλα – σπάζοντας το «ταμπού» που δημιουργήθηκε πριν από 76 χρόνια μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Τα ρωσικά στρατεύματα, αναφέρουν αναλυτές, έχουν από καιρό εξασκηθεί στη μετάβαση από τον συμβατικό στον πυρηνικό πόλεμο, ιδίως ως τρόπο για να κερδίσουν το πάνω χέρι μετά από απώλειες στο πεδίο της μάχης. Και ο στρατός, προσθέτουν, που διαθέτει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο, έχει διερευνήσει μια ποικιλία επιλογών κλιμάκωσης από τις οποίες μπορεί να επιλέξει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Οι πιθανότητες είναι λίγες αλλά αυξάνονται», δήλωσε ο Ούλριχ Κουν, ειδικός σε θέματα πυρηνικής ενέργειας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και στο Carnegie Endowment for International Peace. «Ο πόλεμος δεν πηγαίνει καλά για τους Ρώσους», παρατήρησε, «και η πίεση από τη Δύση αυξάνεται».

Το σενάριο για χτύπημα με πυρηνικά σε ακατοίκητη περιοχή

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο δρ Κουν, ο Πούτιν θα μπορούσε να ρίξει πυρηνικά σε μια ακατοίκητη περιοχή αντί για στρατεύματα. Σε μια μελέτη του 2018, ο ίδιος περιέγραψε ένα σενάριο κρίσης στο οποίο η Μόσχα πυροδότησε μια βόμβα πάνω από ένα απομακρυσμένο τμήμα της Βόρειας Θάλασσας ως ένα τρόπο να σηματοδοτήσει πιο θανατηφόρα πλήγματα που θα ακολουθούσαν.

«Είναι φρικτό να μιλάμε για αυτά τα πράγματα. Αλλά πρέπει να σκεφτούμε ότι αυτό γίνεται πιθανό» δήλωσε ο Δρ Κουν σε συνέντευξή του. Να σημειωθεί ότι η Ουάσινγκτον αναμένει περισσότερες κινήσεις σε επίπεδο πυρηνικών από τον Πούτιν τις επόμενες ημέρες.

Η Μόσχα είναι πιθανό να «βασίζεται όλο και περισσότερο στο πυρηνικό αποτρεπτικό της μέσο για να δώσει σήμα στη Δύση και να προβάλλει δύναμη», καθώς ο πόλεμος και οι συνέπειές του αποδυναμώνουν τη Ρωσία, δήλωσε την Πέμπτη στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ο υποστράτηγος Σκοτ Ντ. Μπέριερ, διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας.

Σύμφωνα με τους NYT, ο Τζο Μπάιντεν ταξιδεύει στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για να παραστεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου θα συζητηθεί και η πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα.

Ο Τζέιμς Ρ. Κλάπερ Jr., στρατηγός εν αποστρατεία της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής των εθνικών μυστικών υπηρεσιών του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, τόνισε ότι η Μόσχα είχε χαμηλώσει τον πήχη για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, όταν ο ρωσικός στρατός αποδυναμώθηκε. Σήμερα, πρόσθεσε, η Ρωσία θεωρεί τα πυρηνικά όπλα ως χρηστικά και όχι ως μια αδιανόητη επιλογή.

Μεγάλος ήταν ο κίνδυνος που υπήρξε για απελευθέρωση ενέργειας μετά την επίθεση στον πυρηνικό αντιδραστήρα της Ζαπορίζια τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη. «Δεν τους ένοιαζε. Προχώρησαν και έριξαν εναντίον του. Αυτό είναι ενδεικτικό της ρωσικής laissez-faire στάσης. Δεν κάνουν τις διακρίσεις που κάνουμε εμείς για τα πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Κλάπερ. .

Η προσομοίωση «δείχνει» εκατομμύρια νεκρούς

Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για τα μικρότερα πυρηνικά όπλα εντείνεται αναφέρει το δημοσίευμα. Αν και τα όπλα αυτά είναι λιγότερο καταστροφικά με βάση τα πρότυπα του Ψυχρού Πολέμου, οι σύγχρονες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το ισοδύναμο της μισής βόμβας της Χιροσίμα, αν πυροδοτηθεί στο κέντρο του Μανχάταν, θα σκοτώσει ή θα τραυματίσει μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

Το επιχείρημα κατά των όπλων αυτών είναι ότι υπονομεύουν το πυρηνικό «ταμπού» και καθιστούν τις καταστάσεις κρίσης ακόμη πιο επικίνδυνες. Η λιγότερο καταστροφική φύση τους, λένε οι επικριτές, μπορεί να τροφοδοτήσει την ψευδαίσθηση του ατομικού ελέγχου, ενώ στην πραγματικότητα η χρήση τους μπορεί ξαφνικά να εξελιχθεί σε έναν ολοκληρωμένο πυρηνικό πόλεμο.

Μάλιστα μια προσομοίωση που επινοήθηκε από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον ξεκινά με τη Μόσχα να ρίχνει μια πυρηνική προειδοποιητική βολή, το ΝΑΤΟ απαντά με ένα μικρό πλήγμα και ο πόλεμος που ακολουθεί αποφέρει περισσότερες από 90 εκατομμύρια απώλειες τις πρώτες ώρες.

Καμία συνθήκη ελέγχου των εξοπλισμών δεν ρυθμίζει τον αριθμό για τις μικρότερες πυρηνικές κεφαλές, γνωστές μερικές φορές ως τακτικά ή μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα, οπότε οι πυρηνικές υπερδυνάμεις κατασκευάζουν και αναπτύσσουν όσες θέλουν.

Σύμφωνα με τον Χανς Μ. Κρίστενσεν, διευθυντή του Nuclear Information Project στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, μια ιδιωτική ομάδα στην Ουάσινγκτον ίσως και 2000. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περίπου 100 στην Ευρώπη, αριθμός που περιορίζεται από τις εσωτερικές πολιτικές διαφωνίες και την πολιτική πολυπλοκότητα της εγκατάστασής τους μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, οι πληθυσμοί των οποίων συχνά αντιστέκονται και διαμαρτύρονται για την παρουσία των συγκεκριμένων όπλων.

Η πιθανότητα για πυρηνικές κεφαλές σε πυραύλους Iskander 

Δορυφορικές εικόνες πριν από την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία έδειξαν ότι η Μόσχα είχε αναπτύξει συστοιχίες πυραύλων Iskander στη Λευκορωσία και στα ανατολικά της στο ρωσικό έδαφος. Δεν υπάρχουν δημόσια στοιχεία για το αν η Ρωσία έχει οπλίσει κάποιους από τους Iskander με πυρηνικές κεφαλές.

Ο Νικολάι Σόκοφ, πρώην Ρώσος διπλωμάτης που διαπραγματεύτηκε συνθήκες ελέγχου των εξοπλισμών κατά τη σοβιετική εποχή, δήλωσε ότι πυρηνικές κεφαλές θα μπορούσαν επίσης να τοποθετηθούν σε πυραύλους κρουζ. Από το εσωτερικό της ρωσικής επικράτειας, είπε, «μπορούν να φτάσουν σε όλη την Ευρώπη», συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ με την πάροδο των ετών προσπάθησαν να ανταγωνιστούν το ρωσικό οπλοστάσιο των μικρότερων πυρηνικών όπλων. Αυτό ξεκίνησε πριν από δεκαετίες, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να στέλνουν βόμβες για μαχητικά αεροσκάφη σε στρατιωτικές βάσεις στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Τουρκία και την Ολλανδία. Ο Dr. Κουν σημείωσε ότι η Συμμαχία, σε αντίθεση με τη Ρωσία, δεν διεξάγει ασκήσεις πεδίου που εξασκούν τη μετάβαση από τον συμβατικό στον πυρηνικό πόλεμο.

Με πληροφορίες από: Newsit / Φωτογραφία αρχείου

Πηγή: onalert.gr