Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα την μερική επανέναρξη των στρατιωτικών γυμνασίων του στην Ευρώπη, που ανεστάλησαν λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αλλά σε μειωμένο σχηματισμό.

Η πολωνο-αμερικανική άσκηση Allied Spirit, η οποία είχε προγραμματιστεί για τον Μάιο, θα κινητοποιήσει 6.000 στρατιώτες από τις δύο χώρες από τις 5 έως τις 19 Ιουνίου στη μεγάλη στρατιωτική βάση Ντράουσκο Πορόρσκι στη βόρεια Πολωνία, ανακοίνωσε ο στρατός.

«Όλα τα προληπτικά μέτρα που σχετίζονται με την Covid-19 θα ληφθούν για την προστασία της υγείας των συμμετεχόντων ενόπλων δυνάμεων και του τοπικού πληθυσμού», υπογραμμίζεται.

Οι 4.000 Αμερικανοί στρατιώτες που θα μετάσχουν είχαν ήδη φτάσει στην Ευρώπη για να λάβουν μέρος στην άσκηση Defender-Europe 20, την μεγαλύτερη ανάπτυξη του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη τα τελευταία 25 χρόνια, όταν η πανδημία Covid-19 ανάγκασε το Πεντάγωνο να παγώσει όλες τις στρατιωτικές κινήσεις σε όλο τον κόσμο.

Περίπου 2.000 Πολωνοί στρατιώτες θα κινητοποιηθούν επίσης σε αυτές τις ασκήσεις αυτές, που περιλαμβάνει πτώση Πολωνών αλεξιπτωτιστών και διάσχιση ενός ποταμού από μια ολόκληρη μεραρχία.

Μέχρι τη διακοπή της αμερικανικής ανάπτυξης στις αρχές Μαρτίου, περισσότερο από το 90% του εξοπλισμού που είχε προγραμματιστεί για την Defender-Europe 20 είχε ήδη φορτωθεί σε αεροπλάνα ή πλοία με προορισμό την Ευρώπη.

Συνολικά 6.000 στρατιώτες και 3.000 τμήματα στρατιωτικού εξοπλισμού έχουν φτάσει στην Ευρώπη και 9.000 οχήματα τοποθετήθηκαν σε περιοχές εκπαίδευσης στη Γερμανία.

«Συνολικά, παρά τις προσαρμογές που έγιναν στα γυμνάσια λόγω της Covid-19, έχουν επιτευχθεί πολλοί στρατηγικοί στόχοι (των γυμνασίων)», συμπλήρωσαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Τους επόμενους μήνες, θα πραγματοποιηθούν άλλες επιχειρήσεις για να επωφεληθούν από τους πόρους που προορίζονται για την Defender-Europe 20, η οποία αρχικά σχεδίαζε να στείλει 20.000 Αμερικανούς στρατιώτες στην Ευρώπη και αυτοί να αναπτυχθούν στην Ουκρανία και τα κράτη της Βαλτικής, μια υλικοτεχνική πρόκληση και μια εξαιρετική ανάπτυξη που αντικατοπτρίζει τη μεγάλη αναταραχή που προκλήθηκε από την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία το 2014.

Πηγή: onalert.gr