Η Τουρκία βρίσκεται σε στρατιωτικό παροξυσμό. Συρία, Λιβύη, Ιράκ, είναι μερικές από τις χώρες στις οποίες οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δείχνουν την ισχύ τους. Ο Χουλουσί Ακάρ υπέδειξε ακόμη μία!

Η επεκτατική πολιτική του Ερντογάν δείχνει να μην έχει όρια, κάθε μήνας κρύβει και μία νέα «απειλή» για τον σουλτάνο με τον τουρκικό στρατό να έχει γίνει το πιόνι του. Στη Συρία και το Ιράκ ήταν η «εξάλειψη της τρομοκρατίας», στη Λιβύη «η εγκαθίδρυση σταθερότητας και ειρήνης», οι δικαιολογίες άφθονες με τα πολεμικά μέτωπα να αυξάνονται.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να «στέκεται με τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας, η οποία συνεχίζει την επιθετική της προσέγγιση» στέλνοντας «ότι βοήθεια κριθεί απαραίτητη»…

Η τουρκική δήλωση ήρθε μια μέρα αφότου ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και των Αρμενίων στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Οι νέες φονικές συγκρούσεις ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία σημειώθηκαν στον τομέα Τοβούζ της μεθορίου, ανάμεσα σε δύο μακρόχρονους εχθρούς. Είναι οι πιο σοβαρές εδώ και πολλά χρόνια, κάτι που προκαλεί φόβους ακόμη και για μια σύγκρουση στον Καύκασο, μια ασταθή περιοχή.

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε την Τρίτη (14.07.2020) τον θάνατο επτά στρατιωτών του, καθώς και ενός αμάχου. Η χώρα είχε ανακοινώσει ήδη τον θάνατο τεσσάρων Αζέρων στρατιωτών στη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών. Ο συνολικός απολογισμός από αζερικής πλευράς έφθασε έτσι τους 11 νεκρούς στρατιώτες και έναν άμαχο.

Από την πλευρά της η Αρμενία ανακοίνωσε την ίδια ημέρα τις πρώτες απώλειές της με τον θάνατο δύο μελών των ενόπλων δυνάμεών της, που σκοτώθηκαν από εχθρικά πυρά.

Οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες βρίσκονται σε σύγκρουση εδώ και δεκαετίες για την αυτόνομη περιοχή του Ναγκόρνο – Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν, μια περιοχή με αρμενική πλειονότητα η οποία αποσχίστηκε, με την υποστήριξη του Γερεβάν, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, προκαλώντας μια σύγκρουση που οδήγησε στον θάνατο 30.000 ανθρώπων. Μια επισφαλής εκεχειρία έχει τεθεί σε ισχύ από το 1994.

Πηγή: onalert.gr