Η λίρα της Τουρκίας έπεσε σε ένα νέο χαμηλό ρεκόρ, σπάζοντας το ψυχολογικό φράγμα των 8 λιρών ανά δολάριο, αφού ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε στις Ηνωμένες Πολιτείες να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στη χώρα για τη δοκιμή ρωσικών πυραύλων S-400.

Η λίρα έπεσε στα 8.0506 ανά δολάριο τη Δευτέρα. Συναλλασσόταν με απώλεια 1,1% στα 8,048 ανά δολάριο στις 9:25 π.μ. τοπική ώρα στην Κωνσταντινούπολη, ενώ έφτασε ακόμη και το 8,0226, όπως επεσήμανε ο καθηγητής Michael Tanchum με ανάρτησή του στο Twitter.

«Όποιες κι αν είναι οι κυρώσεις σας, μην διστάσετε να τις εφαρμόσετε«, δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του την Κυριακή. «Μας είπατε να στείλουμε πίσω τους S-400. Δεν είμαστε φυλετικό κράτος, είμαστε η Τουρκία ».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απειλήσει πιθανές οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις εναντίον της συμμάχου του ΝΑΤΟ Τουρκίας μετά την παράδοση των πυραύλων αεράμυνας πέρυσι. Έχουν ήδη αποκλείσει τη χώρα από ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και αγοράς του F-35. Οι αναλυτές λένε ότι οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο έδωσαν στην κυβέρνηση του Ερντογάν ένα παράθυρο ευκαιρίας να δοκιμάσει τα όπλα με μικρές ή και χωρίς συνέπειες.

Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας δοκίμασαν τους S-400, προκαλώντας καταδίκη από το Πεντάγωνο.

Η δοκιμή του ρωσικού συστήματος «δεν ήταν σύμφωνη με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Jonathan Hoffman.

Η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το ένα τέταρτο της αξίας της φέτος, εν μέρει λόγω ανησυχιών μεταξύ των επενδυτών για τις επιδεινούμενες σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους δυτικούς συμμάχους.

Παράλληλα εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερα επίπεδα από αυτά που επισήμως ανακοινώνει η Άγκυρα.

Όπως σημειώνει ο καθηγητής Steve Hanke ο πληθωρισμός στην Τουρκία κινείται με ετήσιο ρυθμό 39,99%, δηλαδή σχεδόν τετραπλάσιο από τον «επίσημﻨ.

Πηγή: Με πληροφορίες από Ahval / Twitter

Πηγή: onalert.gr