Η τουρκική λίρα έπεσε σε νέο αρνητικό ρεκόρ έναντι του δολαρίου σήμερα Δευτέρα, αφού ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύθηκε να συνεχίσει με μια πολιτική μείωσης των επιτοκίων για την επιβράδυνση του πληθωρισμού και την τόνωση των εξαγωγών και της ανάπτυξης.

Επικαλούμενος το Ισλάμ, ο Ερντογάν είπε ότι ο κόσμος πρέπει να περιμένει από την κυβέρνησή του να συνεχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού.

«Μειώνουμε τα επιτόκια. Μην περιμένετε τίποτα άλλο από εμένα», είπε ο Ερντογάν την Κυριακή σε τηλεοπτικά σχόλια στην Κωνσταντινούπολη. «Ως μουσουλμάνος, θα συνεχίσω να κάνω ό,τι απαιτείται από το nas (σσ τις ισλαμικές διδασκαλίες)».

Η λίρα έπεσε στις 17,5 ανά δολάριο. Συγκεκριμένα διαπραγματευόταν με πτώση 6,2% στα 17,44 ανά δολάριο στις 9:58 π.μ. τοπική ώρα, ενώ απέναντι στο ευρώ ξεπέρασε οριακά το φράγμα των 20 (ένα ευρώ=20 λίρες Τουρκίας)!

Η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το ήμισυ της αξίας της φέτος, με τις περισσότερες από αυτές τις απώλειες να σημειώνονται από τις αρχές Νοεμβρίου.

Ο Ερντογάν είπε ότι η αστάθεια που παρουσιάζει η λίρα  πρέπει να θεωρηθεί ως επίθεση στην οικονομία της χώρας. Ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή έφτασε στο 21,3% τον Νοέμβριο.

Η λίρα άρχισε να κατρακυλά αφού ο Ερντογάν σόκαρε τους επενδυτές στην Τουρκία διατάζοντας την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια παρά τον ταχύτερο πληθωρισμό. Η τράπεζα έχει μειώσει το κόστος δανεισμού κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες (σσ τώρα βρίσκεται στο 14%) από τον Σεπτέμβριο.

Το Σάββατο, η Τουρκική Ένωση Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας (TÜSIAD), ένας όμιλος που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες εταιρείες της Τουρκίας, κάλεσε τον πρόεδρο να εγκαταλείψει τις ανορθόδοξες πολιτικές του.

«Έχει γίνει σαφές ότι οι στόχοι στο πλαίσιο αυτού του οικονομικού προγράμματος που επιχειρείται δεν θα επιτευχθούν», είπε η TÜSİAD, προσθέτοντας ότι τα βήματα δημιούργησαν «ένα περιβάλλον δυσπιστίας και αστάθειας» που κινδυνεύει να προκαλέσει «πολύ μεγαλύτερα» προβλήματα.

Ο Ερντογάν πήρε προσωπικά τις διαπιστώσεις της Ένωσης Επιχειρήσεων, απαντώντας της χθες Κυριακή ότι το έθνος «δεν θα σας επιτρέψει να ανατρέψετε αυτήν την κυβέρνηση και να την αντικαταστήσετε με μια νέα, την οποία μπορείτε να εκμεταλλευτείτε».

Πηγή: Ahvalnews

Πηγή: onalert.gr