Ο Τύπος στην Τουρκία αναφέρθηκε στον απαράδεκτο, προκλητικό και εντελώς αβάσιμο χάρτη που παρουσίασε ο κυβερνητικός εταίρος Ντεβλέτ Μπαχτσελί και παρουσιάζει ως τουρκικό το μισό Αιγαίο με κάποια δημοσιεύματα να σημειώνουν ότι ο Μπαχτσελί προκάλεσε διπλωματική κρίση με αυτή την κίνηση, που είχε ως αποτέλεσμα να αντιδράσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ άλλα μέσα ενημέρωσης έκανα λόγο για «φόβο της ελληνικής πλευράς». Ωστόσο και ο Γερμανός πρέσβης πήρε θέση, όπως θα αναφέρουμε στην συνέχεια.

Αρχικά, σε ό,τι αφορά το πρώτο ζήτημα και σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, ο αντιπολιτευόμενος τουρκικός Τύπος σχολιάζει ότι ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δημιούργησε πολιτική κρίση με τον χάρτη που δείχνει τουρκικό το μισό Αιγαίο και την Κρήτη. Παράλληλα, τονίζουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Ερντογάν να απαντήσει εάν πρόκειται για επίσημη τουρκική θέση. Πολλά φιλοκυβερνητικά μέσα επέλεξαν απλά να «εξαφανίσουν» το θέμα.

Τι έγραψε ο Τύπος στην Τουρκία

Ενδεικτικά, η εφημερίδα Sozcu ανέφερε:«H φωτογραφία του Μπαχτσελί προκάλεσε διπλωματική κρίση. Ο Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Ερντογάν αντέδρασε έντονα», ενώ η αντιπολιτευόμενη Cumhuriyet έγραψε: «Αντίδραση Μητσοτάκη στον Μπαχτσελί. Αυτό είναι προβοκάτσια ή ο πραγματικός σου στόχος».

Από την άλλη, στο  τηλεοπτικό δίκτυο «Ηaber Global» ειπώθηκε πως: «Ξεσήκωσε την Αθήνα ο χάρτης που έδωσε στον Ντεβλέτ Μπαχτσελί η οργάνωση των νέων του κόμματος του. Διότι ο χάρτης εμφανίζει ως τουρκικά τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Οι Έλληνες αξιωματούχοι κατηγορούν την Τουρκία πως αυξάνουν την ένταση».

Όπως μετέδωσε και η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Τουρκία, «η εφημερίδα των ακροδεξιών, δηλαδή του Μπαχτσελί, έχει σήμερα όλο το πρωτοσέλιδό της αφιερωμένο στην υπόθεση του χάρτη, και μάλιστα ο αρθρογράφος που υπογράφει το σχετικό άρθρο λέει ότι «ο χάρτης μας που δώσαμε για δώρο στον αρχηγό μας προκάλεσε μεγάλο φόβο στους Έλληνες» ενώ στη συνέχεια αναφέρει ότι «ο πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να υιοθετήσει μία καθαρή στάση».

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:

Πήρε θέση ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα

Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στην γειτονική χώρα, ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα κ. Ernst Reichel έκαν πριν λίγη ώρα ανάρτηση στο Twitter, «απαντώντας» στην χθεσινή ανάρτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας με σαφή και ρητό τρόπο ότι: «Η θέση της Γερμανίας είναι σαφής: Οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ελλάδας είναι απαράδεκτη».

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός αντέδρασε στον χάρτη που δημοσίευσε το κόμμα του Μπαχτσελί και ζήτησε από τον Πρόεδρο Ερντογάν να πάρει θέση: «Κοιτάξτε καλά αυτό τον χάρτη. Κρήτη, Ρόδος Λέσβος, Χίος και Σάμος όλα κατακτημένα από την Τουρκία. Παραληρηματικό όνειρο εξτρεμιστών ή επίσημη θέση της Τουρκίας; Ακόμα μια προβοκάτσια ή ο πραγματικός στόχος; Ο Πρόεδρος Ερντογάν να ξεκαθαρίσει την θέση του όσον αφορά στις τελευταίες γελοιότητες του μικρότερου εταίρου του».

Με πληροφορίες από: Newsit / Φωτογραφία Twitter

Πηγή: thracenews.gr